header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Немар или новотарство у манастиру Гргетег? Штампај Е-пошта
субота, 08 септембар 2018

 Помаже Бог браћо Срби!

Христос по среди нас! И јест и будет!

Иако су епарија Сремска и њен надлежни епископ Г.Г. Василије на гласу као велики стубови одбране чистоте Православља, недавни догађаји у Гргетегу служе на саблазан вјерноме народу.

У Гргетег се вазда ишло пуног срца и душе, а из Гргетега, после торжествених Литургија се кући одлазило са срцем још пунијим Благодати Духа Светога. Међутим недавни догађаји су ожалостили и саблазнили сав присутни вјерни народ.

У централном храму Светог Николаја почели су да се изводе радови на фрескопису олтара.

Настојатељ манастира, архимандрит Доситеј, мени из непознатих разлога, ово изођење радова је искористио да би срушио вјековни литургијски поредак и у Гргетег увео, обновљенчество, које је проклео Свети Патријарх Тихон још пре стотину година.

Како се радови изводе у олтару, архимандрит Доситеј је изнио Свети Престо испред Царских Двери,  а простор између наоса и Часног Престола није оградио ни најпростијом завјесом.

Сви присутни који су то видели, у најблажем смислу речи саблазнили су се, и својим домовима отишли тужни, саблажењени, смућени.

Као што је познато, у склопу манастира Гргетег постоје 3 храма: Централни – Светог Николаја, храм Преображења Господњег на манастирском гробљу, и зимски скит Светог Серафима Саровског.

Ако већ скеле морају да буду у олтару, и ако се од скела није могла служити Литургија по вјековном поретку,намеће се питање, зашто господин архимандрит Доситеј, није прешао да служи у неки од друга два храма?

Као поклоник многих православних Светиња, широм Васељене сам био у прилици да видим да се неки храм у склопу манастира обнавља и да су у току радови. Али тада, да се не би прекидао или реметио литургијски живот манастира, Литургија би се служила у неком другом храму, који принадлежи манастиру. Чак браћа Руси, пре него што саграде храм из камена, у склопу манастира направе и „цркву брвњачу“ да се Литургија може неометано служити.А неријетки су случајеви да се граде храмови са 3 олтара.

Зашто отац Доситеј није прешао у неку од друге две манастирске цркве, да служи Литургију како се вазда служило, ако неометано не може служити у храму Светог Николе, зашто је напустио вјековни литургијски поредак, да ли владика Василије зна за овај преступ настојатеља гргетешког,  да ли је владика Василије управо тако наредио да на мала врата уведе екуменизам и обновљенчество у Фрушку Гору, остају отворена питања која смућују и жалосте вјерни народ, поклонике Свете Фрушке Горе?

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 октобар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 60 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Чувај се сине мој јеретика и њихове приче, јер се наша земља такође испунила њима! Ако ће ико да спасе душу своју, то ће бити само кроз живот у Православној вери. Јер нема боље вере од наше свете Православне вере. Сине мој, није добро хвалити нечију туђу веру. Ко год хвали страну веру, он је као онај који напушта своју властиту Православну веру. Ако неко хвали своју а и туђу веру, он је као човек са две вере и близу је јереси. Ако ти ико каже: "Твоја вера и моја вера су од Бога," ти сине мој треба да одговориш: "Јеретиче! Да ли мислиш да Бог има две вере? Зар не знаш шта пише у Писму: Један Господ, једна Вера, једно Крштење." (Ефе. 4,5) Зато се чувај таквих људи и увек стој у својој вери. Не братими се са њима него их избегавај и ходи у својој вери и добрим делима! Сине мој, чак ако буде потребно и да умреш за своју свету веру, не бој се смрти! Тако су и светитељи умирали за своју веру, и сада су живи и са Христом.

Св. Теодосије Кијевски
Из његовог писма принцу кијевском кога су паписти хтели обратити


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.