header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грађани Лозничког поља: Отворено писмо патријарху Иринеју Штампај Е-пошта
субота, 06 октобар 2018

 Ваша Светости,

У нади да ћете прочитати ово писмо, желимо да Вас упознамо са ситуацијом у којом се налазе верници Лозничког поља (насеље у Лозници - Епархија шабачка), са вапајем за помоћ. Пишемо Вам се великом бригом и узнемиреношћу, јер бахато поступање нашег свештеника Милана Алексића не можемо и не желимо више да трпимо.


На првом месту желимо да знате да овај наш проблем траје годинама и да смо се прво обратили нашем Владици Лаврентију. Наиме, упутили смо му низ петиција и апела са жељом да се свештеник Милан Алексић помери из нашег краја, али никада нисмо добили одговор, чак је свештеник Милан био дословце упознат који су мештани потписали петицију и јавно нас жигосао и вређао.

Од доласка у наше насеље свештеник Милан Алексић је почео да наплаћује баснословне цифре за обреде, а временом је почео да долази на обреде само богатијим људима у нашем насељу, а осталима је слао друге свештенике, који би обред наплаћивали по принципу: Милану оволико, помоћнику оволико, и још мени толико, па дођете до цифре од 16000 динара за сахрану. Ко год би показао неслагање са таквом појавом и са бахатим понашањем свештеника Милана, он би био кажњен да му свештеник више не долази у кућу. Тако смо дошли до тога да у око 50 породица у нашем крају (барем које су нама познате) не долази свештеник у кућу. Тако је један део нашег насеља окарактерисан као „место које треба спалити“ јер се јавно успротивио Милановој самовољи и бахатости.

Ми Вас молимо да својим ауторитетом убедите Владику Лаврентија да нас стави под надлежност другог свештеника, јер све што ми знамо о свештенику Милану Алексићу не може стати ни у 100 писама. Срамота је што је такав човек уопште свештеник, јер некоме ко по цео дан седи у кафани, више пијан него трезан, који се у свом пијанству размеће невероватним цифрама којима купује утицај, није место у цркви, већ у затвору или у некој здравственој установи. Цео град је упознат са чињеницом, и то у време када наш народ СМС порукама лечи децу, да је свештеник Милан Алексић оптужен пред Црквеним судом у Шапцу од стране својих колега  за вишемилионску проневеру црквеног новца, али и чињеницом да је рекао једном нашем познанику кроз грохотни смех да то неће бити ни разматрано. Такође, један од аутора овог писма је присуствовао сцени где је пијани „прота Милан“ у кафани „Прича“, у којој проводи по цео дан, изјавио: „Дао сам Ћосавом 20 000 и даћу још три пута толико и шта ми ко може“. Претпостављамо да се ради о цифри у еврима, па Вас питамо, Ваша Светости, одакле једном свештенику толике паре?!

Ми грађани Лозничког поља, путем овог писма информишемо Вас и надамо се да ћете поразговарати са Владиком Лаврентијем. Не желимо више таквог човека за свештеника и ако после овога буде гори него што је био, као после наших писама в. Лаврентију, решени смо да позовемо медије и да испричамо све што знамо, шта се све дешавало са овим свештеником, па шта буде, буде.

На крају, Ваша Светости, ми смо привржени нашој цркви и боли нас што су наши преци сачували веру у најгорим временима, а ми сада у миру морамо да се суочавамо са оваквим стварима - да нас од цркве тера свештеник!

 

У Лозници,                                                                            Грађани Лозничког поља

20.09.2018. год

Последњи пут ажурирано ( субота, 06 октобар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 64 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.