header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грађани Лозничког поља: Отворено писмо патријарху Иринеју Штампај Е-пошта
субота, 06 октобар 2018

 Ваша Светости,

У нади да ћете прочитати ово писмо, желимо да Вас упознамо са ситуацијом у којом се налазе верници Лозничког поља (насеље у Лозници - Епархија шабачка), са вапајем за помоћ. Пишемо Вам се великом бригом и узнемиреношћу, јер бахато поступање нашег свештеника Милана Алексића не можемо и не желимо више да трпимо.


На првом месту желимо да знате да овај наш проблем траје годинама и да смо се прво обратили нашем Владици Лаврентију. Наиме, упутили смо му низ петиција и апела са жељом да се свештеник Милан Алексић помери из нашег краја, али никада нисмо добили одговор, чак је свештеник Милан био дословце упознат који су мештани потписали петицију и јавно нас жигосао и вређао.

Од доласка у наше насеље свештеник Милан Алексић је почео да наплаћује баснословне цифре за обреде, а временом је почео да долази на обреде само богатијим људима у нашем насељу, а осталима је слао друге свештенике, који би обред наплаћивали по принципу: Милану оволико, помоћнику оволико, и још мени толико, па дођете до цифре од 16000 динара за сахрану. Ко год би показао неслагање са таквом појавом и са бахатим понашањем свештеника Милана, он би био кажњен да му свештеник више не долази у кућу. Тако смо дошли до тога да у око 50 породица у нашем крају (барем које су нама познате) не долази свештеник у кућу. Тако је један део нашег насеља окарактерисан као „место које треба спалити“ јер се јавно успротивио Милановој самовољи и бахатости.

Ми Вас молимо да својим ауторитетом убедите Владику Лаврентија да нас стави под надлежност другог свештеника, јер све што ми знамо о свештенику Милану Алексићу не може стати ни у 100 писама. Срамота је што је такав човек уопште свештеник, јер некоме ко по цео дан седи у кафани, више пијан него трезан, који се у свом пијанству размеће невероватним цифрама којима купује утицај, није место у цркви, већ у затвору или у некој здравственој установи. Цео град је упознат са чињеницом, и то у време када наш народ СМС порукама лечи децу, да је свештеник Милан Алексић оптужен пред Црквеним судом у Шапцу од стране својих колега  за вишемилионску проневеру црквеног новца, али и чињеницом да је рекао једном нашем познанику кроз грохотни смех да то неће бити ни разматрано. Такође, један од аутора овог писма је присуствовао сцени где је пијани „прота Милан“ у кафани „Прича“, у којој проводи по цео дан, изјавио: „Дао сам Ћосавом 20 000 и даћу још три пута толико и шта ми ко може“. Претпостављамо да се ради о цифри у еврима, па Вас питамо, Ваша Светости, одакле једном свештенику толике паре?!

Ми грађани Лозничког поља, путем овог писма информишемо Вас и надамо се да ћете поразговарати са Владиком Лаврентијем. Не желимо више таквог човека за свештеника и ако после овога буде гори него што је био, као после наших писама в. Лаврентију, решени смо да позовемо медије и да испричамо све што знамо, шта се све дешавало са овим свештеником, па шта буде, буде.

На крају, Ваша Светости, ми смо привржени нашој цркви и боли нас што су наши преци сачували веру у најгорим временима, а ми сада у миру морамо да се суочавамо са оваквим стварима - да нас од цркве тера свештеник!

 

У Лозници,                                                                            Грађани Лозничког поља

20.09.2018. год

Последњи пут ажурирано ( субота, 06 октобар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.