header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Писмо шабачког свештеника патријарху Иринеју Штампај Е-пошта
четвртак, 28 март 2019

 „СПАСИТЕ ВЛАДИКУ ЛАВРЕНТИЈА ИЗ КАНЏИ ЗЛА“

Ваша Светости,

Пишем Вам поводом најгорих злоупотреба личности честитог и доброг Владике Лаврентија, која се очитују и ових дана када је у плану подела неколико парохија у околини Шапца и самом Шапцу  (Слепчевић, Јаловик, Шабац), а где људи из окружења Владике Лаврентија желе да тргују тим парохијама, себи да придобију корист, а Владику искористе као човека, који због својих година, не може да испрати све те догађаје.

Нажалост, ово није први пут да људи блиски Владици чине такве ствари, да кроз евидентну симонију, распоређују људе који они желе (пример је и недавна додела парохије на Ориду). Како је то могуће, тешко је објаснити, али оно што се зна да постоје људи који имају велики утицај на Владику, и који користећи Владикину доброту, годинама мешетаре и стичу огромно богатство.

Није никаква тајна да је „алфа и омега“ Епархије шабачке протођакон „др“ Љубомир Ранковић, уредник „Гласа Цркве“ из Шапца. Како је он дошао до позиције да се у Шапцу и шабачкој Епархији ништа не може без њега тешко је објаснити, али као свештеник шабачки дуги низ година гледам шта он ради. Оно што је прво урадио је постављање себе за члана Епархијског савета и одбора, и постављање ту људи себи блиских, те је тако „ставио шапу на финансијске токове“ Епархије шабачке. Што се тиче његовог доктората стечен је на непризнатом Протестантском факултету у Новом Саду и то на тему Крсне славе (Крсна слава и протенстанти'????).

Љубомир Ранковић

Велику новчану добит о. Љубомир остварује штампањем књига које издаје Глас Цркве, који је он „приватизовао“ и новац од штампања присваја како му се ђефне. Што се тиче злоупотребе штампања, навешћемо само пример тзв. „Библије Гласа Цркве“, чије је штампање забранио Свети Архијерејски Сабор СПЦ, али он и даље штампа тако што ставља 2008. годину, као годину издања. Епархијски управни одбор (у коме седи Ранковић) велики део новца издаје за радио Глас Цркве, који уопште нема програм и не функционише. Такође, Љубомир Ранковић је власник и Агенције за путовања „Александрије“, преко које ЕУО Епархије шабачке „шаље“ на путовања вероучитеље, наставнике, ђаке, директоре и ко зна кога још... Када треба да се заврши нешто у Епархији о. Љубо позива људе да дођу у Милоша Обилића 10 (где је Глас Цркве и велелепна кућа коју је он присвојио и живи), јер у Карађорђевој 3 (Епархији) немају довољно снаге. Није тајна да је о. Љубо Ранковић поставио и Архијерејског заменика Владики Лаврентија, али и нашег старешину Саборне цркве у Шапцу. Дакле, без њега се не може ништа завршити у Шапцу и он то сам ставља свима до знања.

Сведочанство да све ради због новца и ради личне промоције је скуп где је у време док се држава и Црква боре за очување мира на Косову у Шабачку цркву доводи Владику Теодосија и опозиционаре Милоша Ковића (председника Политичког савета ДСС) и Мила Ломпара (високог функционера Двери), те планира да након разговора са свештенством изађе на улицу „да се мало прошета“, али је ту шетњу спречио Владика Лаврентије. Такође, на прошлом сабору, што сте и Ви сведок, о. Љубомир Ранковић је покушао да прогура монаха Клеопу из Карловаца за Викара шабачког, те тако да настави да он столује, будући да је Клеопа сарадник његове агенције „Александрије“, али сте Ви, Ваша Светости, и поред притисака Власти и Љубиног лобирања код утицајног свештенства, након одређених снимака, одбацили уопште предлог о избору Клеопе. Љубомир Ранковић има и свога новинара којег користи ради личне промоције и креирање стварности која њему одговара (наравно овај интерес је обостран).

Да код Љубомира Ранковића царује новац и да се новцем и симонијом све може решити сведок је и његов пајтос свештеник Милан Алексић, који се јавно хвалио да му је купио ауто и платио операције у Хрватској да би га извукао, будући да је на пријаву свештенства из  Лознице намесник лознички установио да је Милан Алексић проневерио око 100 000 евра, али и исплатио својој снаји и синовици на рачун за вођења црквених књига око 70 000 евра!!!! Иако је прошло више од године и евидентних доказа, никаква пресуда није донета. О. Љубомир опструише читав овај процес против Милана Алексића и покушава да га извуче, а са намером да настави да извлачи новац од њега (добро је уновчио што му је запослио  сина у Богословију, а и ћерке су му запослене у Патријаршији путем шема за које Ви не знате). А поред доказане крађе, Милан Алексић је остављен у Епархијском магацину, ваљда има искуства како се присваја црквени новац и краде своја Црква.

Страшно је и поражавајуће, Ваша светости, да се у Епархији шабачкој која има велики број кандидата који су завршили факултете и мастере, парохије деле људима на начин који није достојан најузвишеније службе. Владика Лаврентије прихвате сугестије својих сарадника сматрајући да су они добронамерни и да желе напредак Цркве Христове. Нажалост, није тако. Добри наш Владика је у канџама злих људи, којима ништа није свето, па ни организовање пребијања људима који им стану на пут.

Молим Вас, Ваша Светости, да узмете у заштиту Владику Лаврентија и да му помогнете да као најстарији Архијереј по чину у нашој Цркви не буде брукан, понижаван и посипан блатом пред крај свога живота.

Свештеник шабачки...

Идентитет аутора чланка познат Уредништву

 

Осврт „Борбе за веру“:

Без улажења у подробности које је свештеник шабачки изнео о криминалу у епархији шабачкој, желимо само да изразимо другачије мишљење од његовог о владики Лавренитију.

Човек који екуменише већ деценијама - моли се са јеретицима, расколницима и секташима, који се, што је круна његове издаје – поклонио и пољубио руку папи, скупа са 36 свештеника своје епархије које је одвео на поклоњење римском архијеретику, не може се назвати ни честитим ни добрим.

Лаврентије и поповска компанија на поклоњењу папи  2000. године у Ватикану

А свештеников апел патријарху Иринеју да спасе владику Лаврентија „из канџи зла“, је, на жалост, „глас вапијућег у пустињи“, пошто патријарх не може ни самом себи да помогне.  У Патријаршији – о чему смо писали – мишеви и пацови увелико коло воде, а патријарх не сме да изврши дератизацију, пошто су се глодари намножили и имунизовали, па прети опасност, уколико крене да их истребљује, да ће се устрвити и на сам патријархов трон. А трон је трон, ма колико да је климав...

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 март 2019 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.