header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Нео из „Матрикса“, али у стварности: Тајанствени милијардер коме ни тајне службе не могу ништа
Нео из „Матрикса“, али у стварности: Тајанствени милијардер коме ни тајне службе не могу ништа Штампај Е-пошта
недеља, 20 јун 2021

 Ове недеље апликација за размену порука Телеграм оптужена је за одбијање поштовања оштрог немачког закона.

Реч је о Закону о спровођењу сигурности на мрежи (Закон НЕтзДГ) којим се од компанија друштвених мрежа попут Фејсбука, Јутјуба и Твитера захтева да избришу сав илегални или штетни садржај и активно запосле особу која ће такав садржај проследити властима.

Телеграм је руски "даркнет у вашем џепу", написао је Дер Спиегел у својој широкој анализи о Павелу Дурову, творцу апликације са криптованим порукама.

Дуров је 36-годишњи тајанствени милијардер за ког се сматра да је у кругу најбогатијих особа света. У јавности наступа у потпуној црној одећи, а стилом подсећа на фиктивни лик Неа којег је у филму "Матрикс" глумио Кијану Ривс, који му је и лични узор.

На удару власти

Дуров је медијима познат као "руски Марк Закерберг'" јер је био један од твораца руске верзије Фејсбука ВКонтакте (ВК), која је у Русији убрзо постала друштвена платформа број један. Визија о Телеграму јавила му се кад су му безбедносне снаге упале у дом у Санкт Петербургу у децембру 2011. Те године је Русија доживела највеће протесте против владе након реизбора Владимира Путина, а Кремљ је одговорио затварањем веб страница опозиционих активиста.

Дуров је одбио да затвори налоге чак и кад му је на врата дошла специјална јединица руских полицијских снага. Тада је схватио да му је потребан сигуран комуникациони канал да разговара са братом, Николајем Дуровом - "мастермајндом" кодирања који има два доктората из математике.

У периоду који је уследио, Дуров је ФСБ-у, наследнику КГБ-а, одбио да преда податке о украјинским опозиционарима током анексије Крима. Одбио је и да затвори налог опозиционара Алексеја Наваљног.

У априлу 2014. поручио је да је одлучио да напусти Русију након што је отпуштен из компаније јер су олигарси из Кремља преузели контролу над ВК-ом. Продајом ВК-ових акција руском олигарху за 300 милиона долара "намакнуо" се део почетног капитала за "противудар" - покретање Телеграма.

Данас је Телеграм апликација инсталирана на 570 милиона паметних телефона, у јануару 2021. била је најинсталиранија платформа, а њен главни конкурент је Вацап (WхатсАпп) у власништву Фејсбука. Ипак, за разлику од чета из Силицијумске долине, Дуровљева апликација нуди више од размене порука - омогућава корисницима да креирају заједнице или платформе за упознавање.

Руски цензори

Можда је најзанимљивија функција "тајног чета" она која комуникацију чини немогућом за разоткривање. Телеграм се рекламира као платформа која је изван домета држава и власти - место на ком свако може писати и износити све што жели.

То привлачи исламисте, теоретичаре завере, десничарске екстремисте, трговце дрогом, заговорнике криптовалута и онлајн фалсификаторе, преноси Јутарњи лист. Али привлачи и стране државнике и лидере.

Платформа је омиљена у Јелисејској палати, али и међу руским државницима упркос потешкоћама са којима се Дуров сусрео у својој земљи.

У репресивним земљама Телеграм је једно од најучинковитијих оружја продемократских покрета, попут оних у Хонг Конгу, Ирану и Белорусији. Опозициони канал Телеграма, Некста (Неxта), током белоруских протеста против диктатора Александра Лукашенка постао је главни канал комуникације.

Због тајности, апликација је опет постала мета руске државе. ФСБ је 2018. затражио приступ тајним разговорима за које су тврдили да су их користили терористи. Дуров је то опет одбио, а руски цензори су с интернета уклонили више од 16 милиона ИП адреса у покушају да блокирају рад Телеграма.

То је покренуло Дуровљеву битку кодирања против снага руске државе. Битка се показала понижавајућом за Роскомнадзор, државно надзорно тело за комуникације, које је уклонило стотине неповезаних веб страница - укључујући и сопствену - док је Телеграм углавном наставио нормално да ради паметним преусмеравањем саобраћаја.

Новац га не занима

Док политичари широм света годинама покушавају да регулишу интернет компаније, власти су немоћне док им Дуров ускраћује приступ корисничким подацима. Није познато хоће ли Дуров послушати немачке власти које желе да га подвргну закону. Судећи према досадашњем искуству, он не одговара на упите државе.

Дуров је 2014. године у Њујорк тајмсу изјавио да није ни "велики обожаватељ идеје о земљама". Регистровао је своју компанију на Девичанским острвима и Белизеу, купио је држављанство карипске острвске државе Свети Кристофер и Невис за 250.000 долара како би њиме путовао, а адреса његове централне канцеларије је у Дубаију.

Интервјуи с бившим запосленима откривају да је Дуров извршни директор ког не занима новац, него утицај и глобално признање. Он себе види као "инжењера властитог свемира", рекао је Николај Кононов, који је о њему написао књигу. У матурској ноћи Дуров се заклео да ће постати "интернет тотем" и чини се да је испунио своје пророчанство.

 

Извор: "Б92"

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 20 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.