header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Још један руски владика демантује министра спољних послова РПЦ Илариона
Још један руски владика демантује министра спољних послова РПЦ Илариона Штампај Е-пошта
петак, 30 јул 2021

 Митрополит разјански Марко:

Има случајева када се човек вакциниши и умре... Вакцина је данас део експеримента. Треба бити благоразуман и трпељив

             Вакцинација је добровољна ствар и чада Руске Цркве ни у ком случају не смеју бити подељена према принципу свог односа према вакцини, рекао је архипастир...

Митрополит рјазански и михаиловски Марко говорио је на тему обавезне вакцинације против коронавируса, позивајући вернике и свештенство да се према овој теми односе одмерено и врло пажљиво. Истовремено, приметио је да он сам није ковид  дисидент, ни присталица обавезне вакцинације, али сматра да је у сваком конкретном случају треба приступати посебно, наводи лист «Комсомольская правда».

 Мени је блиска позиција нашег председника, који је рекао да је вакцинација добровољна“, рекао је владика Марко у програму радија „Логосъ-Рязань“. - Кад људи почну да плаше некога, кажу, ако се не вакцинишете, заразићете другу особу и она може умрети. Али постоје и други случајеви када је особа вакцинисана и умрла. Нисам спреман да преузмем одговорност за живот других људи, јер је данас вакцина део експеримента. Постоје случајеви смрти и због невакцинисања и због чињенице да је особа вакцинисана. Стога је потребна разборитост и толеранција.

Ово је, очигледно, рекација владике Марка на скандалозну изјаву председавајућег Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополита волоколамског Илариона, који сматра да ће невакцинисани људи цео живот морати да се кају, јер би они наводно могли да заразе некога корона вирусом и тај би могао да умре.

Према мишљењу митрополита Марка, не треба изазивати поделе на вакцинисане и невакцинисане у друштву свакојаким изјавама. И то се, према речи архипастира, сада примећује чак и у Цркви, и на једну и на другу страну. Као пример, навео је причу о једној вакцинисаној жени која је то рекла свом духовнику, а он је одмах искључио из своје духовне деце.

„То јест, напустио ју је. То су страшне речи“, нагласио је владика Марко. – Сваки човек мора сам да одлучи да ли ће бити вакцинисан или не. Морамо сагледати здравствено стање, разговарати са лекарима и овом питању приступити рационално“.

...Позвао бих све да буду толерантнији једни према другима, вакцинација је добровољна ствар и ни у ком случају децу наше Цркве не треба делити према принципу њиховог односа према вакцини", закључио је архипастир.

 

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( петак, 30 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.