header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Ексклузивно: епископи из Америке долазе „на саслушање“ у Патријаршију Штампај Е-пошта
недеља, 14 новембар 2021

 Како „Борба за веру“ ексклузивно сазнаје у врху Београдске патријаршије, Синод је позвао (наводно) на саслушање тројицу расколничких епископа из Америке – Иринеја Добријевића, Максима Васиљевића и Лонгина Крча.  Поред њих, на овај састанак, који ће бити одржан 8. децембра у патријаршији, допутоваће и епископи Митрофан канадски и Кирило јужноамерички.

Званични повод за ово окупљање јесте покушај отцепљења епархија СПЦ у Америци. Требало би да се расправља и о сепаратистичком Уставу за Северну и Јужну Америку који су донели Максим, Иринеј и Лонгин, а који још увек није поништен, као и о корпорацијама по којима су тамошњи епископи власници целокупне црквене имовине.

На дневном реду ће се наћи и статус епископа Кирила, који више од 13 месеци није отишао у своју епархију, већ вршља по Црној Гори и Србији. Њега је већ неколико његових свештеника из Јужне Америке тужило патријарху за несавестан рад и потпуну незаинтересованост за њих и њихове парохије. Остали су препуштени сами себи.

Пошто, као што је традиционално познато, „Борба за веру“ добро памти, подсећамо Синод да се владика Митрофан у августу 2019. године састао са лажним „владиком“ Андрејем из укро-фашистичке секте зване "Православна црква Украјине", што је био не само скандал над скандалима, већ и расколнички чин.

http://borbazaveru.info/content/view/11914/77/

Међутим, шта се од овог скупа може очекивати? Ништа нарочито. Бар не за вернике. Ово ће бити више скуп у стилу мафијашких породица око прецизирања процената.

А да ће ти бити тако, већ смо видели у фебруару 2020. године, када је у Америку одлетео покојни патријарх Иринеј, попут шерифа који треба да заведе ред и спасе Цркву од одметнутих бандита. И шта се догодило? Иринеј је на ”Ванредном Црквено-народном сабору” у Клирвотеру на Флориди, заправо, спасао тројицу расколника од народне ломаче која им је била припремљена. Показало се да су агент ЦИА и клептоман Мирко (Иринеј) Добријевић и мајмунолог Максим Васиљевић били у праву када су се хвалили да Гавриловић долази да их оправда и учврсти у епископској власти коју деспотски и мафијашки спроводе у својим пашалуцима (епархијама).

Том капиталном преваром, Патријаршија је практично пустила низ воду своје три епархије, а Србима у расејању показала да је заинтересована само за масне донације, али не и да очисти цркву од шљама и од криминала.

Просто, сулудо би било очекивати да ће Синод нешто урадити по питању америчког раскола, када је у стварању тог раскола и сам учестовао, о чему смо писали 9. децембра 2019. године. Синод је  инспиратор, покровитељ и руководилац акцијама америчких расколника, са једним циљем – да се епархије Српске Православне Цркве у Америци предају у наручје Фанара. Није згорег да се тога подсетимо, како не бисмо били у заблуди:

...Синод Београдске патријаршије је 25.новембра одржао седницу на којој је донео одлуку - акт  (овде:) у коме шаље последње упозорење „Епископском савету Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци“, односно америчким расколницима – Лонгину, Иринеју и Максиму,  да најкасније до 1. марта 2020. године сазову  „ванредно заседање Црквеног сабора у Северној и Јужној Америци на коме би се спровела одлука Синода од 25. септембра 2019. године о поништавању свих одлука овог Сабора, које се „тичу устројства епархија Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама“ донетих на заседању од 13. до 16. јула текуће године.

„Борба за веру“ из својих извора у врху Београдске патријаршије добила је акт Синода бр. 762 од 21. маја 2018. године (ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНАТ У ПДФ ФОРМАТУ), који је за председника Синода потписао члан Синода епископ-новотарац Јован Шумадијски, који баца ново светло на расколничке активности Иринеја, Лонгина и Максима.

Наиме, у овом акту Синод се позива на одлуку – акт СА Сабора бр. 45, донетом на заседању овог црквеног тела 7. маја / 24. априла 2018. године, којим се УСВАЈА ПРЕДЛОГ Иринеја, Лонгина и Максима да се на основу члана 13. тачка 8. (15) и члана 33. Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци (потврђеног одлуком СА Сабора бр. 8 од 22. маја 2017. године), ОДОБРАВА „територијално ограничење овог Устава искључиво на српске православне епархије у Сједињеним Америчким Државама.“

Ово практично значи да је Синод иницирао и покривао расколничке активности епископа Београдске патријаршије у Америци, и да је у свом акту од 25. новембра 2019. године Синод лаже. У том акту  Синод тражи поништавање одлука Сабора одржаног у Америци од 13. до 16. јула ове године, зато што на њему нису учествовали епископ канадски Митрофан и буносаирески и јужно-централноамерички Кирил, који, заправо, нису ни требали да учествују. Односно, Лонгин, Иринеј и Максим их с правом добијеним од Сабора и Синода нису позвали, пошто је Сабор одобрио „територијално ограничење Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци искључиво на српске православне епарихије у Сједињеним Америчким Државама.

Из акта Синода бр. 762 такође видимо да је Синод идејни творац промене назива Српске Православне Цркве у Америци, што је само једна корак у низу који је Синод, уз сарадњу Лонгина, Иринеја и Максима, учинио у правцу стварања америчког раскола. Наиме, у поменутом акту Синода каже се да се „територијално ограничење Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци искључиво на српске православне епархије у Сједињеним Америчким Државама.“ Лонгин, Иринеј и Максим су, дакле, у нови Устав само преписали овај назив коме је кумовао Синод.

 Такође, из акта Синода бр. 762 се види да примедба Синода да одредбе новог Устава у Америци „које се тичу устројства епархија Српске Православне Цркве у Сједињеним Америчким Државама“ морају поништити, јер на њему није учествовао епископ канадски Митрофан, је покушај Синода да пилатовски опере руке од сопственог учешћа у стварању америчког раскола, јер се у последњем пасусу тог акта каже да „с обзиром на новонастало стање на америчким континентима, констатовати да се Епархија канадска и даље управља сопственим Статутом“, одобреним одлуком СА Сабора АСбр.16, измењен и допуњен одлуком АСбр. 53. Дакле, Лонгин, Иринеј и Максим су имали покриће у овој синодској одлуци да не позову Митрофана (иако и он и Кирило јесу чланови фамозног "Епископског савета").

Из свега овог јасно је да је Синод инспиратор, покровитељ и руководилац акцијама америчких расколника, са једним циљем – да се епархије Српске Православне Цркве у Америци предају у наручје Фанара. Но, закулисне игре Синода и америчких расколника - мајмунолога Максима, агента ЦИА-е Иринеја и лицемера Лонгина, -  помутила је оштра реакција савесног српског свештенства и верног народа у Америци и благовремено раскринкавање на „Борби за веру“.

Још 2009, Коста Чавошки је писао да нови уставни поредак у Америци и Канади води разбијању СПЦ. Нико га није озбиљно схватио. Ово показује да је у нашем епископату велики број тешких дилетаната, који немају појма о канонима и еклисиологији, и које је лако злоупотребити. На жалост, то ће водити у све дубљу нашу трагедију.

Визионарски текст професора Косте Чавошког може се прочитати на следећем линку: http://borbazaveru.info/content/).

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 новембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.