header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Aрхимандрит Атанасије Митилинеос о бегству из света Штампај Е-пошта
среда, 29 децембар 2021
             Архимандрит Атанасије (Митилинеос) је говорио да имају два начина изласка из греховнога света:

1. Начином живота (живети међу људима не онако како  учи свет већ како учи Христос);

2. Физичким удаљавањем, изласком из средине апостасионог (богоодступничког, отпалог) света, из духовног Вавилона. Али, ово друго треба делати не по својој вољи и своме разуму, не онда када се теби учини погодним, већ када Господ заповеди. Без воље Божије превремени излаз из «Вавилона – блуднице» (тј. из друштва људи који не признају над собом власт Свете Тројице, који не творе вољу Божију и при томе помамљено и слепо извршавају вољу сатане) донеће душевну штету. Излаз, бег из апостасионог одступничког друштва људи биће откривен Богом свим истинитим хришћанима у одређеном периоду људске историје. Унапред нико не зна када ће то бити. Али за истинито верујућих у Христа тај тренутак ће бити очигледан, «очима душе видљив», схватљив. И тада ће се испунити речи Писма: «И жени бише дата два крила (Жена – то је Црква) орла великога да одлети у пустињу на мјесто своје, гдје ће се хранити вријеме и времена и пола времена (три и по године), далеко од змије. (Апок. 12, 14). 

Истинити хришћанин – то је онај који је у свему веран Христу Богу, који живи у духовној трезвености и подвизава се у очишћењу ума од сваке врсте заблуда, и срца од страсти и који твори вољу Божију на земљи. Основа духовне трезвености (и будности) је трезвеност телесна, односно одбијање пијанства, од стања алкохолисаности. Православни војник Христов, руски (и сваки други) човек, истинити хришћанин,  глава породице или монах, не може бити опуштен и кукавица, малодушни слабић и љубитељ алкохола.

«Станем добре, станем со страхом Божијим...» (почетак централног дела Литургије, вазношења... «Стојмо добро, станимо са страхом, пазимо да свети принос у миру узнесемо» - и од овог тренутка се мора стајати са посебном пажњом...) и љубављу к Њему, на стражи нашег срца, своје породице, своје земаљске Отаџбине, и устремимо пажњу душе и чувства (осећања) срца ка Отачаству Небеском, Вечном, које је Бог припремио онима који љубе Њега и корак по корак испуњавају, на сваком месту, свету вољу Његову!

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / «Трость Скорописца», 2021 г.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.