header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow И Бугари својатају такозвану "Македонску православну цркву"
И Бугари својатају такозвану "Македонску православну цркву" Штампај Е-пошта
четвртак, 12 мај 2022

 Епископ Бугарске Цркве је подсетио да је 2017. године „Свети синод“ Цркве Северне Македоније прогласио да признаје Бугарску Патријаршију као Мајку Цркву.

Митрополит ловчански Бугарске Православне Цркве Гаврило изјавио је да Константинопољска патријаршија нема више права од било које друге Цркве, преноси сајт „СПЖ“, позивајући се на писање  ekklisiaonline.gr.

Коментаришући примање Македонаца у евхаристијско општење од стране Фанара, митрополит Гаврило је напоменуо да је „Црква Северне Македоније од 20-их година прошлог века под јурисдикцијом Србије, што признају све Православне Цркве света“.

 „Стога је, према правилима, Српска Православна Црква имала право да додели аутокефалност Цркви Северне Македоније“ или да то право препусти Свеправославном сабору.

С тим у вези, Владика је нагласио да „Васељенска патријаршија нема више права од било које друге Православне Цркве“.

Поред тога, митрополит Гаврило сматра да се „цркви Северне Македоније не може дати назив Охридска архиепископија, јер је то историјски назив Бугарске Православне Цркве од 1018. до 1767. године” и подсећа да је недавно, односно „2017. Свети Синод цркве Северне Македоније је прогласио да признаје Бугарску Патријаршију као Мајку Цркву.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 12 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.