header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Бискуп посрамљује новотарце и паписте и битној новотарској новотарији Штампај Е-пошта
среда, 29 јун 2022

 Многи црквени Оци попут  Василија Великог, а и сви археолошки налази, показују да Литургија окренута према народу никада није постојала. Сви су се молили окренути према Господу: Ово је апостолско правило.

Бискуп Атанасије Шнајдер

Већ три деценије показујемо и доказујемо да се богослужбене новотарије у СПЦ изводе по примеру римокатоличког реформисања традиционалне мисе после модернистичко-секуларистичког Другог ватиканског концила (1962-1965). Буквално, све је пресликано.

 Папа – језуита Фрањо, који спроводи агенду Новог светског (антихристовог) поретка, наилази на отпор римокатолика – традиционалиста. Један од истакнутијих је помоћни бискуп Астане у Казахстану Атанасије Шнајдер (Athanasius Schneider), чије смо чланке више пута преносили.

Бискуп Шнајдер је устајао против Фрањиних оптужби да су „католици римског обреда“ у „расколу“ или „се боре против Другог Ватикана“.

Ово је „евиденти изговор“, рекао је Шнајдер, јер се иза "Traditionisa Custodesa“ који афирмише папа Фрањо, налази „још једна агенда, одбацивање Традиције и промовисање секуларизма“.

„Мит је да Novus Ordo Pavla VI. из 1970. године потиче из првих векова“, објаснио је 16. јуна 2022. бискуп Атанасије Шнајдер, стручњак за ту област, у својој изјави за CatholicFamilyNews.com.

Многи црквени Оци попут  Василија Великог, а и сви археолошки налази, показују да Литургија окренута према народу никада није постојала. Сви су се молили окренути према Господу: „Ово је апостолско правило“, каже Шнајдер.

Штавише, бискуп сугерише да ако људи желе да се искрено врате у прве векове, морају да прихвате и правила поста и ревност за молитву и покајање тог времена.

Истраживање и тврдња бискупа Шнајдера су на посрамљење „православних“ новотараца.

Бискуп се позвао на Светог Василија Великог, али о томе имамо доказе и код других Светих Отаца, на пример код Блаженог Августина. У вези са усмереношћу молитве, Свети Августин каже: „Када узнесемо своја срца у молитви, окрећемо се ка истоку (ad orientem convertimur), одакле се небеса уздижу. Ми не кажемо да се Бог налази (једино) тамо, нити да је напустио остале стране света... напротив, ми се окрећемо према истоку да бисмо се подсетили да морамо да се окренемо у правцу вишег природног стања, односно, да се морамо окренути ка Богу.''

Овај исказ нам говори да су у то време верници стајали на молитви након што би била окончана беседа и да су се окретали према истоку. У ствари, када би завршио своје проповеди, блажени Августин је често позивао окупљене да се окрену ка истоку, користећи уобичајену формулу: conversi ad Dominum (окрени се ка Господу). Све то је подсећање на оно што је Свети Апостол Павле рекао на ту тему: знајући да, док боравимо у телу, удаљени смо од Господа, он жели да оде из тела и настани се код Господа (лат. ad Dominum) (2. Кор. 5; 6-8).

У раној Цркви, ''окренути се лицем ка Господу'' и гледати према истоку значило је једну исту ствар.

У својој књизи, Sol Salutis, објављеној 1920. г, Јозеф Долгер (Josef Dölger) изражава своје уверење да одговарање верника: Имамо их ка Господу (Има ми ко Господу), које следи за призивом свештеника: Горе имајмо срца, такође подразумева окретање лицем према истоку, односно, лицем ка Господу, док се данашњи новотарски клирици у том тренутку окрећу према западу (не сви, али их има).

Новотарци променама у Светој Литургији, под изговором „тако је било у првим вековима“, желе да Литуригију усличе миси ради унијатског фузионисања у латинску јерес.

Друго, лажним изговором да се враћају у прва времена хршћанства, настоје да оправдају рушење црквене дисциплине, односно православно-светосавског правоживља. Они би да се причешћују на свакој Литургији, као у апостолска и светоотачка времена, али не и да буду под петнаестогодишњим и дужим епитимијама за тешке грехе.

Они се причешћују сваке Литургије, као у прва времена, али не кажу народу да су у првим временима хришћани тако чинили зато што им је свакодневно претила мученичка смрт због прогона хришћана. И, хришћани првих векова, били су људи светог живота, свакодневно спремни за сусрет са својим Господом.

А данашњи новотарци? Они – од оног што је било у првим вековима – практикују само сваколитургијско причешћивање, а начин живота – претпотопских људи, Вавилолањана, Содомљана и Гоморљана...

И кад видите да за време Литургије држе двери отворене, да тајне молитве читају гласно, да се свештеник - док изговара „Горе имајмо срца“ - уместо ка Истоку, ка Господу, окреће ка народу, ка западу..., (не заборавимо да се кум, у име новокрштеног, три пута одриче сатане и да то одрицање потврђује пљувањем у правцу запада) - знајте да вам они тиме отворено показују чији су – Ватиканови, папини и непомјаникови...

Зато, верни народе Светога Саве, Николаја и Јустина, не слушај и не следуј новотарцима, јер њихов пут води у пакао!

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.