header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Украјинска Православна Црква Московске патријаршије одбила да одржи литију на Дан Крштења Русије
Украјинска Православна Црква Московске патријаршије одбила да одржи литију на Дан Крштења Русије Штампај Е-пошта
четвртак, 28 јул 2022

 МОСКВА, 27 июл – РИА Новости. Канонска Украјинска Православна Црква (УПЦ) неће одржати традиционалну литију на Дан Крштења Русије 2022. године, изјавио је за РИА Новости начелник информативно-просветног одељења УПЦ, митрополит Нижински и Прилуцки Климент (Вечерја).

"Украјинска Православна Црква прославиће Дан Крсне славе Русије и успомену на Светог Кнеза Владимира служењем Божанствене Литургије у својим црквама и манастирима. Традиционалне литије ове године неће бити", рекао је митрополит.

Традиционално, у част овог дана, литије се одржавају у многим земљама канонске територије Руске Православне Цркве, укључујући Украјину. Канонска УПЦ је уочи празника одржала молитвени ход са чудотворним иконама и моштима Светитеља, који је ишао од парка Владимирска горка улицама Трехсвјатителском, Хрушевском и Ивана Мазепе до Кијево-Печерске лавре. 2021. године у поворци је учествовало 350 хиљада људи, што је шест пута више од цифара које је објавила украјинска полиција.

Дан крштења Русије, који се догодио 988. године, обележава се у Руској Православној Цркви 28. јула. У православном црквеном календару ово је дан сећања на кнеза Владимира (960-1015), крститеља Русије. Од 2010. године празник је државни меморијални датум у Русији.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.