header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow То се тако ради: Митрополит клински Леонид: „Руска Православна Црква је заувек дошла у Африку“
То се тако ради: Митрополит клински Леонид: „Руска Православна Црква је заувек дошла у Африку“ Штампај Е-пошта
петак, 29 јул 2022

 Према Владикиним речима, број клирика Патријаршијског егзархата Африке се удвостручио 2022. године...

Број клирика Патријаршијског егзархата Африке наставља да расте, рекао је митрополит клински Леонид на свом Телеграм каналу, преноси сајт Патријаршијског егзархата Африке.

 „Од тренутка оснивања Патријаршијског егзархата Африке од стране Светог Синода 29. децембра 2021. године, када су 102 клирика Александријске Патријаршије примљена у крило Руске Православне Цркве, који нису желели да остану у расколу који је био коју је извршио патријарх Вартоломеј и уз подршку патријарха Теодора, број свештенства нашег Егзархата се удвостручио“, истакао је архијереј.

 „Упркос претњама и узнемиравању грчког епископата, судском и полицијском прогону, избацивању заједница из цркава (укључујући и оне које не припадају Александријској Патријаршији, већ су у приватном власништву), лишавању стамбеног простора и основних средстава за живот, притисак на породице и избацивање деце из школа, игумани са својом паством остали су верни свом избору – припадају Цркви, која чува каноне пренете од Светих Апостола и Отаца“, нагласио је егзарх афрички.

По Владикиним речима, свештенство Егзархата је принуђено да врши богослужења на отвореном, у шаторима и у изнајмљеним просторијама; ипак, „врши се Света Евхаристија, успоставља се литургијски живот, крштавају се нови чланови Цркве Христове, проповед Јеванђеља простире се на читавом континенту, допирући до најудаљенијих крајева и насеља“.

Уз Божију помоћ чинимо и чинићемо све што је у нашој моћи да организујемо парохијски живот, помогнемо нашем свештенству и парохијанима да их заштите и подрже, реализујемо хуманитарне програме и образовне пројекте на континенту“, рекао је митрополит Леонид.

Љубитељи статистичких прорачуна и процена „неуспеха мисије Егзархата“ мораће да се помире са чињеницом да је Руска Православна Црква заувек дошла у Африку“, закључио је Патријаршки Егзарх.

 

Превод са руског: „Борба за веру“

Извор: „Русская линия

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.