header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Темељни
Предраг Вучинић: Темељни Штампај Е-пошта
среда, 03 август 2022
       Ако би грађанин Србије (препоручујем то снажнијим да пробају) погледао једно вече дневник телевизије Пинк, а одмах после и дневник Н1 озбиљно би помислио да ли ови извештавају из исте земље или из неке две различите. Када би схватио да су извештаји обе ТВ из Србије и то истог дана онда би се забринуо за своје ментално здравље. Закључак је да овде дебело лажу или једни или други, а што је највероватније обоје.

И помислиш, или сам ја луд или овде нешто озбиљно није у реду!

Већ подуже смо сведоци натезања владе Црне Горе и СПЦ да потпишу уговор који су назвали "Темељни". Као нестручњак не бих ама баш ништа од тог уговора коментарисао, било би добро да се неко од стручњака за право свима нама објасни о чему се ту ради. 

Покушао бих што објективније, али и краће, да пренесем, а користећи домаћу и црногорску штампу како је на радост свих Темељни уговор најзад подписан. 

Прво се појавила гласина да ће најзад уговор бити парафиран 3. августа, али је одмах оштро ту непроверену вест демантовао премијер ЦГ Абазовић. Онда у највећој тајности, без било какве најаве, баш тог демантованог 3. августа на подгорички аеродром у ванредном лету атерира авион српског МУПа, да кажемо полиције, доносећи патријарха Порфирија са сарадницима. Патријарх наводно није био предвиђен, али се у последњем тренутку предомислио. Делегација СПЦ на аеродному се распоређује у блиндиране џипове и споредним улицама се вози у вилу где ће уговор да се подпише. Мала група протестаната који су на неку чудни начин сазнали шта се дешава су протествовали, али их је полиција држала под контролом. Уговор тајно у 10:15 подписују патријарх српски и премијер црногорски, а делегација се истим џиповима враћа хитно на аеродром и у 10:50 се по најхитнијем поступку враћа кући.

Мене ово све подсећа на познату акцију израелских командоса на аеродрому у Уганди, дошли су тајно, хитно завршили посао и отишли.

После подписивања реакција "црногорских" снага је бурна, па је већ најављено у скупштини гласање за смену владе због наводног непоштовања црногорског устава, уз званчно објашњење:

""Dalje, ignorantskim postupanjem predsjednika Vlade Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet".

Најчитанији лист у Црној Гори "Вијести" објављује и коментар свога колумнисте који у оштрој реакцији каже и следеће:

"Temeljni ugovor sa SPC koji je danas tajno potpisan u podgoričkoj vili Gorica, samo je kruna višedecenijske političke krize u kojoj su partije izgubile kredibilitet i predale ga bradatim kolegama ...".

Није много требало да нам се јави и званично СПЦ и објасни шта се стварно дешавало, јер коме ћемо да верујемо ако не својој цркви.  Из изјаве овим поводом подписника уговора патријарха Порфирија да издвојимо:

"Ја се радујем данас пре свега нашем пријатељском и братском сусрету овде у престоници Црне Горе, у престоници предивне Богом обликоване земље, љубави Божјом уобличене тако да она увек може бити, као што је кроз векове и била, домаћинска кућа за све људе са које год стране света да долазе... Хвала свим грађанима Црне Горе! Треба да се и они радују без обзира у којој мери ће то неко показати или не".

Или сам ја луд или овде нешто озбиљно није у реду!

 

Предраг Вучинић, Мелбурн

Последњи пут ажурирано ( среда, 03 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.