header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Кад збори Војвода
Предраг Вучинић: Кад збори Војвода Штампај Е-пошта
понедељак, 15 август 2022

 "Чињенице су тврдоглаве"

Џон Адамс

Овај израз да су чињенице тврдоглаве се приписује Џону Адамсу, али је познатије да их је користио у свом говору друг Стаљин, а један пут и друг Слоба.

Ових дана не престаје медијска хајка на преосвећеног владику банатског Никанора, а поводом његове беседе у којој је негативно говорио о још јаљда увек актуелном премијерки (или премијером) и хомосексуалцима. Као што је било и за очекивање владику су прво наблатили представници организатора "параде", онда за њима одмах режимска штампа, раме уз раме са њима и они са другосрбијанске стране. Мени по мало наивном је ипак било изненађење да су се побројаној господи и госпођама педерима, лезбејкама, полтронима власти, аутошовинистима, еуропејцима придружио и српски четнички војвода господин Војислав Шешељ.

У "најгледанијем преподневном програму" ружичасте ТВ, "најпопуларнија водитељка" у свом карактеристичном кич обнаженом издању је у најударнијем термину угостила војводу. Одмах је уследило директно питање да доктор Шешељ да свој стручни коментар на "скандалозно" обраћање епископа Никанора. Мора се и признати да је питање упућено експерту, Др Шешељ је познат као велики познавалац, може се рећи и стручњак за српско хрватске односе и међусобну историју два народа, а познаје и проблематику ЛТГБ популације. Он је онако професорски одмах ту издвојио две теме, једна је напад на премијерку, а друго на хомосексуалце.

За премијерку је рекао да је пореклом Хрватица, али да је "велики Србин" (па ти то схвати како можеш). Онда је објаснио да њен отац није био усташа, како асоцира Никанор, већ партизан у Ужицама, значи да је убијао Србе са ове, а не са оне стране Дрине. Даље у свом обраћању Др Шешељ каже да је Ана пореклом са острава Паг (иако се на другим местима помиње Крк, али Паг или Крк, није баш ни битно), и рече да тамо живе добри Хрвати, увек кроз историју пријатељски са Србима, као што су и многи други Хрвати били, а који су нас ослободили од Бугара! Доктор објашњава да су усташе и кољачи били покатоличени Срби из Херцеговине, Босне и Славоније, а ови са острва потпуно другачији, мирољубив и Србима склон народ. Лепо је кад у овим преподневним ТВ емисијама на Пинку може човек и неке ствари из историје које није знао да научи. Мање важно, али занимљиво је да је у делу где је бранио хомосексуалце војвода рекао да и они у Српској радикалној странци имају њих у својим редовима и да је то сасвим у реду...

Поред предавања војводе Др Војислава Шешеља на Пинку (или Хепију) човек може да се о историји информише и на интернету. Па тако ако се на претраживачу потражи острво Паг на познатој Википедији може да се сазна следеће: 

"Логор на острву Паг је један од првих и најзлогласнијих усташких логора и састојао се из два дела: логора Слана и логора Метајна. Формиран је 25. јуна 1941, а распуштен августа исте године кад је Паг предат Италијанима. Прве жртве били су Јевреји из Загреба, а потом су довођени Срби и Јевреји из разних крајева. Усташе су их убијале клањем или бацањем у јаму у пределу Фурнаже. Као један од првих усташких логора, логор на Пагу био је у правом смислу речи кољачка школа у којој су професори били монструозни зликовци.

 

 Поглед са масива Велебита на острву Паг, на којем су била два концентрациона логора ("Википедија")

 

За непуна три месеца постојања (25. јун 1941 — крај августа 1941) кроз логор Слана је прошло око 16.000 затвореника. Највећи број је побијен (само у Јадовно на погубљење послано је 3.000 Срба), а мањи део упућен у Јасеновац.

Логор Метајни на Пагу је био искључиво за жене и децу, и неутврђен је тачан број жртава.

На острво Паг, у логоре смрти логораши су допремани у великом броју из сабирног логора у Госпићу преко Карлобага, кроз такозвана Велебитска врата.

На прилазу плажи Суха је 7. септембра 1975. године подигнуто спомен-обележје. Током рата у Хрватској спомен-плоча је уништена. Спомен-плоча је обновљена 26. јуна 2010. године, али је после само три дана уништена.[1]

Координација јеврејских општина, удружење „Јадовно 1941“, Савез антифашистичких бораца и Српско народно вијеће, поставили су нову спомен-плочу жртвама Слане и Метајне (деловима комплекса усташког концентационог комплекса Јадовно) 29. јуна 2013. међутим, у ноћи између 18. и 19. јула 2013., плоча је уништена по трећи пут.[2][3] До некадашњег логора Слано је тешко стићи јер до њега нема путева сем козјих стаза које су веома стрме и по искључиво каменитом тлу. Може се доћи након једног сата хода од познате туристичке плаже "Ручица" која се налази код Метајне, крећући се у правцу истока према Велебиту преко поменутих стаза. Остаци логора су још увек видљиви једно стотинак метара узбрдо од увале Слано".

Докторе Војиславе "чињенице су тврдоглаве"! 

Предраг Вучинић, Мелбурн

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.