header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Русију претварају у дигитални Алкатраз са благословом Путина Штампај Е-пошта
уторак, 29 новембар 2022

 РИА Катюша“:

Русија и њени грађани у џепу оператера вештачке интелигенције, или Греф говори преко Путина

Током протекла два дана, банкстерски трансхуманиста Герман Греф (лично) и шеф РФПИ-а, кога је Клаус Шваб изабрао за једног од младих лидера-форматора Светског економског форума, Кирил Дмитријев (иза кулиса) привукли су пажњу званичних медија и званичника са својим „Путовањем са вештачком интелигенцијом“ (форум АИЈ-2022).

По традицији, главна епизода дигиталног Сабантуја био је говор лидера државе Владимира Путина. И као што је традиционално, Путин је прочитао уводни говор припремљен за њега унапред. Био је то најозбиљнији председников говор од септембра када је најавио пријем руских територија бивше Украјине у састав Русије. Док прес-секретар првог човека не може јасно да наведе ни датум традиционалне конференције за штампу, ни време слања поруке Савезној скупштини, Путин је више него нашао времена за догађај дигиталних трансформатора. Штавише, овог пута смо од председника чули конкретне, оштре директиве Влади и привреди, које ће ускоро добити форму конкретних уредби и упутстава. Укратко, Греф, Шадајев и Co. су чврсто узели Путина у оптицај. И, вероватно, веома му се допала књига Клауса Шваба Четврта индустријска револуција, представљена публици у Москви. Јер цео његов говор био је ода машинској контроли, проактивности, прикупљању огромних низова личних података грађана и, наравно, преносу свих области живота под контролу вештачке интелигенције (ВИ). Само велики „дигитални“ шок у националним размерама може да промени ситуацију овде, што нам се свима не би много допало.

Многи су веровали да је форум АИЈ-2020, на којем је Путин, заједно са лидером Казахстана, глобалистом Токајевим, под строгим вођством содомита и глобалисте Грефа, расправљао када би вештачка интелигенција могла да замени шефове држава, круна трансхуманизма. Надало се да ће у условима СВО-а и економске изолације Русије од „колективног Запада” бити прекинуте везе са Светском банком, СЕФ-ом и другим структурама глобалног монополарног света. Али испоставило се да је председник био озбиљно завистан о теми иновација, потпуно верујући у овој ствари ономе који гледа из ЏП Моргана и друге глобалне финансијске плутократије – односно Грефу, који је пре неколико година одлучно одбио да ради на Криму, а такође је писао депеше администрацији Беле куће са уверавањима у лојалност и молбом да се укину санкције Сбербанки.

И овај мрзитељ испита, физичких школа, најбољег совјетског образовања на свету, присташа секташког лажног јогија Садгуруа и аутор „култне“ фразе у духу теорије „златне милијарде“, коју је, начин на који Путин жестоко критикује током јавних демонстрација („од седам милијарди шест треба елиминисати...“) осећао се као краљ пре говора председника Руске Федерације. Греф му је дао свој "линер":

 „У Русији је последњих година, рекао бих, у последње две године направљен озбиљан искорак, направљен је искорак и на нивоу региона и на нивоу Владе. Влада много чини на стварању услова за развој вештачке интелигенције у готово свим областима.

Наравно, експеримент који сте дозволили Москви је омогућио да направи огроман корак напред. И здравство, и социјалне службе, и рад са становништвом – све је пребачено на друге шине../.../ Популарност гледања наше конференције на међународном нивоу расте, за два дана имамо више од 50 милиона погледе из више од 180 земаља света...“

Наравно, Влада дигитално трансформерса Мишустина одмах примењује Швабове прописе, помажући Грефу у томе. Штавише, посебан правни режим у престоници помогао је да се „све пренесе на друге колосеке“. Које и зашто на њима „скије боље иду“, а чије „скије“, Греф, наравно, није прецизирао.

Али што се тиче броја прегледа на његовом форуму, заиста је веома интересантно – одакле банкару такве бројке? У току претраге по кључним речима (назив конференције на руском/енглеском) на Јутјубу, до средине данашњег дана најпопуларнија емисија (само уз говор председника Русије) имала је 13.000 прегледа, остатак – од 3.000 или мање (штавише, није их било толико). Чак и најпопуларнији видео снимци, не до ноћи поменутог Данија Милокхина, који је пао преко брда, којега је Греф направио лицем (иако је овде прикладније друго место) своје Сбербанке, у години варања и промоције у трендовима видео хостингом, једва достижу десет милиона прегледа ... а Греф је одједном сањао 50 милиона гледалаца - ово је, можда, већ питање за медицинске специјалисте. И на квалитет информација које долазе из тога.

Затим је председник Русије узео реч, почевши са истим наклоном АИ и Грефу:

„Руска достигнућа у области вештачке интелигенције, наравно, постоје. По неким достигнућима у овој области, ми смо корак испред неких других земаља и свакако морамо да појачамо те напоре, конкретне кораке у том погледу…”

Ја бих да се супротставим председнику (тачније ауторима његовог папирића који је прочитао). У чему смо тачно испред? Како је тачно живот руских грађана постао просперитетнији и срећнији захваљујући увођењу вештачке интелигенције? На крају крајева, проглашава се да је дигитална трансформација као ваздух потребна земљи. Па где је бар један конкретан и јасан пример њеног позитивног ефекта?

 „Вероватно ћу рећи ствари које су свима очигледне: значај продора у области вештачке интелигенције је колосалан, ривалство између држава је жестоко. Резултати које постигнемо одредиће место Русије у свету, наш суверенитет, безбедност и одрживост наше земље, нашу способност да решавамо проблеме економског, индустријског, друштвеног развоја на квалитативно новом нивоу, стварамо широке услове за самоостварење грађана, за покретање јавних иницијатива.

Позната прича о промоцији агенде глобализма-трансхуманизма под маском „борбе за технички суверенитет“. У правцу ове мантре, на пример, оснивач АСИ и неколико предвиђања (заснованих на истим западним стратегијама развоја света до 2030. године), сада је главни дигитализатор под председником Дмитриј Песков брзо променио ципеле.

 „Такође бих желео да се захвалим не само нашим креаторима, програмерима, већ и оним колегама који промовишу технолошку агенду, постављајући тако важан вектор за будућност земље. То су Сбербанка, која је преузела главну одговорност за координацију рада на развоју вештачке интелигенције; ово, наравно, – не могу а да не кажем за моје колеге у Влади – то су министарства дигиталног и економског развоја.

Овде састављачи говора, који је Путин читао искључиво са папира, нису пропустили да погладе главне кустосе целе ове акције у Русији – дакле Мишустина, Шадајева, Грефа, Решетњикова итд.

 „Напомињем да је Русија, према међународним експертима, један од глобалних лидера у области дигитализације јавних услуга, један од првих десет у свету. Колико сам разумео, оцењује се 198 земаља. Прва три су Јужна Кореја, Бразил, Саудијска Арабија. Све су то наши добри партнери, а неке од њих можемо назвати нашим најближим партнерима.”

 

Коначно, бројеви су именовани, и то је добро. Русија је глобални лидер у дигитализацији и развоју вештачке интелигенције и налази се у ТОП-10 земаља света. Одлично. А какав је животни стандард наших грађана, у поређењу са нашим „партнерима“, где се заиста налазимо?

Пошто наши званичници и финансијери толико воле међународне рејтинге и процењују себе према подацима "партнера" ​​... Хајде да се окренемо рејтингу животног стандарда земаља 2022. године, који укључује факторе као што су плате, квалитет медицине и образовања, слобода обављања предузетничке делатности, степен безбедности, екологија, степен корупције, лична слобода и низ других фактора. Саставио га је Legatum Institute (један од најцењенијих истраживачких центара у Великој Британији), који је идентификовао најбоље земље за живот 2022. и земље у којима су животи људи на ивици опстанка. Русија је овде на... 90. месту, иза многих афричких држава које волимо да пежоративно називамо „банана републикама“.

А ево и извештаја централе глобалиста УН, чије циљеве одрживог развоја толико вредно испуњавамо да смо њихов приоритет уврстили чак и у председничке указе. Гледамо извештај о Индексу хуманог развоја (Human Development Index)  у различитим земљама света од јануара 2021. Објављује се сваке године и сваки пут изазива велико интересовање широм света. Наравно, занима нас место Русије на овој ранг листи.

Индекс људског развоја је „интегрални индикатор који се годишње израчунава за поређење и мерење животног стандарда, писмености, образовања и дуговечности међу земљама као главне карактеристике људског потенцијала студијског подручја. Што је индекс већи, то је бољи квалитет живота у земљи. А онда је Русија завршила на... 52. месту, изгубивши чак и од Казахстана и бивших балтичких совјетских република. То су наши међународни показатељи, авај. Коначно, по БДП по глави становника (кључни показатељ благостања појединца у земљи), према подацима Светске банке, Русија је 2021. године била на 55. месту. Па, како је ту вештачка интелигенција, да ли много помаже, као наше „светско технолошко вођство“? Штета што председнику није било дозвољено да проучи ове бројке.

Затим је почео програмски део Путиновог говора, који је садржао директна упутства Влади и великим компанијама:

 „Задатак нове фазе у хоризонту текуће деценије је да обезбеди масовно увођење вештачке интелигенције. Требало би да обухвати све секторе привреде, социјалну сферу и систем јавне управе. Герман Оскарович и ја, док је још радио у Влади, стално смо говорили да је то јача страна Германа Оскаровича када је говорио о потреби преласка на нову фазу управљања уопште, у целини.

 Оно што сада радимо и оно што ћемо радити, укључујући подршку и развој Сбербанке, мислим да би требало да нас убеди да смо на добром путу. Морамо бити у стању да формирамо истински технолошки, дигитални и, у великој мери, културни, образовни, вредносни суверенитет Русије и целог нашег друштва.

Машинско, алгоритамско, аутоматско (проактивно, како Швабовци воле да кажу) управљање целокупном привредом, друштвеном сфером и државом, на дуге стазе. Шта је то нова фаза управљања, на коју „треба прећи“? Шта је то „прави пут“, куда води, која је сврха свега овога и, што је најважније, коме је то потребно? Још нема одговора. Али много тога постаје јасно из Путинових наредби:

 „С тим у вези, тражим од Владе и Државног савета да, у оквиру рада на дигиталној трансформацији, припреме и потом спроведу прелазак целокупног система државне власти на савезном и регионалном нивоу на модел управљања заснован на подацима, користећи приступ платформи.

Треба додати да је овај задатак неопходно остварити у свим органима власти и у свим кључним секторима. И веома вас молим, драге колеге, сада се још једном обраћам чланицама алијансе, да Влади Русије, вашим колегама са којима сте у сталном контакту, пружите неопходну саветодавну подршку.

Држава као платформа, као скуп екосистема... подсећа ли вас на нешто? Наравно, ово је директан одраз плавог сна Грефа и његових западних господара – „држава у вашем џепу“, како је сам Оскарович згодно рекао. А Никита Сергејевич Михалков направио је бриљантан аналитички програм - „Ко има државу у џепу?“. Боље је једном видети - и све постаје очигледно. Држава без субјективности у управљању, све је засновано на машинским алгоритмима... како компјутерски алгоритми, роботи могу управљати живим људима? Како смене чиновнике који су, шта год да се каже, људске природе и способни, ако желе, наравно, да уђу у ситуацију другог човека.

 

/.../

Нећемо улазити у детаље о председниковом говору, само резимирамо једну од његових последњих фраза:

„Али за ово смо данас окупили, Германа Оскарович нас је све и окупио како бисмо видели шта треба да се уради у блиској будућности у разним областима, укључујући и област вештачке интелигенције.

А ово је већ повод да се размисли о стварном распореду и овлашћењима власти у самом врху. Односно, Владимир Путин је пристао да дође и прочита унапред припремљен говор, а Герман Оскарович је „окупио њега и све остале овде да одреде шта хитно треба учинити у земљи за потпуну „дигиталну трансформацију“. Ниво поверења у Грефа и спремност да испуни све његове „увиде“ су невероватни. Шта још овај непотопиви лик треба да уради држави да на њега почну да реагују као на јасну претњу националној безбедности? Остаје само ставити ову државу "у џеп".

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Извор: РИА Катюша

Последњи пут ажурирано ( уторак, 29 новембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.