header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow "Македонска православна црква" и разлог несаслуживања с УПЦ
"Македонска православна црква" и разлог несаслуживања с УПЦ Штампај Е-пошта
среда, 05 април 2023

 Телеграм-канал «Пастырь и Паства», објавио је 2.априла следећу вест:

Црни крстови на Трпезној цркви Лавре и Македонска црква.

Пре неколико дана многе присталице ПЦУ у Украјини и иностранству шокирала је вест да је Македонска православна црква одбила да саслужује са Думенком.

Синодалци су своју одлуку једноставно образложили у званичном документу Македонске Цркве, који је објављен у разним православним медијима: „да не саслужују са „јерархијом“ ПЦУ док питање њеног статуса не буде коначно на нивоу целог светског Православља.”

Међутим, из неког разлога нико није обратио пажњу да на истом сајту и у истој објави у којој је објављен саборски документ о неслужењу расколницима (https://www.m-p-c.org/?p=3870) Македонци су објавили коментар веома занимљивог садржаја.

Цитирамо га на македонском: «Синодот на Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија се изјасни дека е против поцрнување на крстовите и во нашите храмови…».

А сада превод: „Синод Македонске православне цркве – Охридска архиепископија се изјаснио да је против црњења крстова и на нашим храмовима...”.

Другим речима, Македонска црква не жели да служи са ПЦУ, јер не жели да се крстови на њиховим црквама поцрне на исти начин на који су поцрнели крстови на Трпезној цркви Лавре након што је Думенко дошао тамо.

А неки мисле да црни крстови ништа не значе...

Последњи пут ажурирано ( среда, 05 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.