header image
НАСЛОВНА СТРАНА
На празник Преноса моштију Светог Оца Николаја - дивна проповед старца Кирила Павлова Штампај Е-пошта
понедељак, 22 мај 2023

 У име Оца и Сина и Светога Духа! Драга браћо и сестре, када је Господ проповедао реч Божију на земљи, био је окружен хиљадама људи. Најближи Њему теснили су се његови ученици; било је и других жељних да слушају свету беседу, било је и оних који су долазили са потајном надом да ће наћи исцељење од својих многоразличитих недуга.

Једном речју, невоља људска јурнула је као река до ногу Милостивог Учитеља. А Он, по свршетку исцељења, стојећи на равном месту и отворивши своја уста, изговори за сва времена непроменљиве Божанске заповести:

Благо вама који сте сиромашни духом; јер је ваше царство Божије. Благо вама који сте гладни сад; јер ћете се наситити. Благо вама који плачете сад; јер ћете се насмијати. Благо вама кад на вас људи омрзну и кад вас раставе и осрамоте, и разгласе име ваше као зло сина ради човјечијега. Радујте се у онај дан и играјте, јер гле, ваша је велика плата на небесима” (Лк. 6, 20-23).

Да ли је човечанство одговорило на ове свете призиве свог Спаситеља? Да, јесте, у личностима Апостола, Светаца, Мученика, Преподобних и свих истинских Христових следбеника. Њихова смирена срца прихватила су Његове заповести и донела богат и обилан плод. Смиреност је постала корен из кога расту остали плодови свете вере. Смиреност је узвисила људе, спустила на њих разне дарове благодати и прославила их у Царству Небеском.

Међу таквим смиреним и кротким трудбеницима и подвижницима добродетељи од Цркве је сада поштован Светитељ Христов Николај, велики угодних Божији, који је, чувши за Христа и Његово спасоносно учење, непоколебљиво и верно следио за Њим, тачно испуњавајући јеванђелске заповести и у свему се трудећи да подражава својем Владики.

Рођен у Ликијској земљи од благочестивих родитеља Теофана и Ноне, Свети Николај је од детињства растао као смирен и богобојажљив младић. Надахнут простом, али живом и срдачном вером, у својој ревности за славу Божију, био је слична другим великим ревнитељима за њу – пророку Божијем Илији и Крститељу Господњем Јовану.

Његова ревност за славу Христа Бога манифестовала се и у томе што је на првом Васељенском сабору, не могавши да издржи јеретичко богохуљење, јеретика Арија ударио по образу, због чега су га саборски оци осудили. Али Господ га је, јавивши се заједно са Пресветом Богородицом некима од Светих Отаца, оправдао и вратио у епископски чин. Оци су у виђењу видели како му је сам Спаситељ предао Јеванђеље, а Богородица омофор. Он је то оправдао, јер његов чин није био резултат порочности срца или грубости карактера, већ резултат ревности за славу Божију.

Другом приликом, његова праведна душа, огорчена на неправедну осуду невиних, запали се ревношћу за њихово спасење, и он, положивши живот свој за ближње, избави их од смрти. Посетио је и заробљенике у тамницама, и чудесно спасавао оне којима је претила опасност на мору. Тако се Свети Николај Христов прославио својим милосрђем, саосећањем и помоћи страдалним људима.

Уосталом, ми се, због своје слабости, највећим делом обраћамо Богу и Светима Његовим за помоћ у нашим телесним и духовним потребама, а највише оним Светима који су нарочито многа дела милосрђа и помоћи показали онима који патили. Имајући строг и ћутљив изглед, Христов Светитељ је поседовао ретку духовну доброту, нежно и саосећајно срце према свима који тугују и страдају, и увек је хитао у помоћ онима који су га призивали. Стога он ужива посебну љубав и поштовање, и то не само међу православним народом, већ и међу Јеврејима, мухамеданцима и другим иноверницима.

Цео сунцокрет је пун његових чуда, великодушно дарован свима који му се у тузи обраћају. Света Црква га у својим песмама велича као гладног хранитеља, поштеног владара преплављеног на мору и брзог помоћника свима који су у невољи и тузи. Заиста, цео његов живот је непрекидан низ добрих дела која су учињена страдалним људима. Ево једног таквог примера.

Цео сунцокрет је пун његових чуда, великодушно дарован свима који му се у тузи обраћају. Света Црква га у својим песмама велича као гладних хранитеља, заштитника преплављених на мору и брзог помоћника свима који су у невољи и тузи. Заиста, цео његов живот је непрекидан низ добрих дела која су учињена страдалним људима. Ево једног таквог примера.

Један несрећник је банкротирао и, имајући три одрасле ћерке, у очају кренуо да поправи своје послове на подли начин - продајом части девојака. Светац сазнаје за невољу породице и, не чекајући молбу, настоји да спречи грех и несрећу, жели да спасе и душу и тело невиних девојака од срамоте. Под непробојним окриљем поноћи долази у стан сиромаха, кришом спушта кесу златника кроз прозор и тихо се скрива. Гледа како ће отац девојака располагати својим даром, и, уверавајући се да се паметно употреби, још два пута понавља своје добро дело док се све три девојке не збрину. Али захвални отац по трећи пут сачека свог тајног добротвора, баци му се пред ноге са речима: „Како да ти захвалим, човече Божији?“ – „Ћутањем“.

Не само за живота, него и после смрти, он не престаје да чини добро онима који му се обраћају молитвама. Стога, од свеколиког мноштва Божијих светитеља, Свети Николај ужива посебну љубав нашег православног руског народа. У његову част подигнуте су многе цркве, само његово име је мило православном Русу, па се често налази у хришћанским породицама. Помолимо му се да нам измоли духовне дарове: смирење, кротост и љубав.

Свети оче Николаје, моли Христа Бога да спасе душе наше! Амин.

 Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 23 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.