header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow "Православни" и римокатолички "богослови" потписали су текст о првенству у Цркви
"Православни" и римокатолички "богослови" потписали су текст о првенству у Цркви Штампај Е-пошта
среда, 14 јун 2023

 "Православни" и римокатолици су се састали да би „подстицали међусобно разумевање и поверење, који су неопходни услови за помирење“.

18 представника Римокатоличке цркве и представници десет Православних Цркава (Цариградска патријаршија, Александријска патријаршија, Јерусалимска патријаршија, Румунска патријаршија, Грузијска патријаршија, Кипарска, Грчка, Пољска  и Албанска црква и Црква Чешке и Словачке) размотрили су докуменат који је припремио Координациони комитет на састанцима у Бозеу (Италија 2018. и 2019.) и Ретимну (Крит 2022.).

Прво читање овог текста изазвало је „многе амандмане и измене, које је спровела комисија за израду нацрта састављена од три православна и три римокатоличка члана“.

Текст је ревидиран и исправљена верзија представљена на пленарном састанку, где је, након детаљне расправе, постигнута сагласност о овом документу. Под називом „Саборност и првенство у другом миленијуму и данас“.

Међутим, делегација Грузијске патријаршије изразила је неслагање са неким тачкама већ измењеног документа.

Сусрет римокатоличких и православних теолога био је посвећен „синодалности и примату на Истоку и Западу у другом миленијуму“. Према писању медија, стране су „дале заједничко читање ове приче и пружиле једна другој прилику за широку дискусију у циљу промовисања међусобног разумевања и поверења, који су неопходни услови за помирење на почетку трећег миленијума“.

У закључку документа, који је Комисија одобрила, наводи се да је „међузависност саборности и првенства основно начело у животу Цркве“ и да то начело „треба да се примени како би се задовољиле потребе и захтеви Цркве у наше време“.

Поред тога, чланови Комисије су приметили да је „известан неспоразум” изазвала следећа теза документа: „Жалбе по дисциплинским питањима су такође достављане на разматрање Цариградским и другим саборима.

Као резултат тога, Комисија је дошла до закључка да горњи ред треба читати у светлу 9. канона Четвртог Васељенског Сабора:

„Ако епископ, или клирик, има незадовољство против митрополита области - нека се обрати или егзарху велике области, или престолу царствујућег Константинопоља, и нека му се суди пред њим.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 64 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.