header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Вештачка интелигенција се претвара да је Исус
Вештачка интелигенција се претвара да је Исус Штампај Е-пошта
понедељак, 19 јун 2023

 АИ (вештачка интелигенција) програм се претвара се да је Исус и хиљаде заблуделих младих људи хрли к њему.

Јеванђеље по Матеју бележи догађај када је Исус седео на Маслинској гори, а његови ученици су га питали шта ће бити знак краја века. Исус је одговорио: „Пазите да вас нико не превари. Јер ће многи доћи под мојим именом и рећи: „Ја сам Христос“, и многе ће преварити.

Испоставило се да је бар један од ових преваранта АИ под називом ask_jesus. Према The Independent, технички тим са седиштем у Берлину развио је чат - бота налик Исусу Христу који већ има хиљаде следбеника који траже савет и руководство.

Чат - бот, назван "Исус АИ", има изглед белог човека са брадом и блиставим ореолом и користи вештачку интелигенцију која је наводно обучена у Исусовим и библијским учењима. Пренос уживо, који се води под именом Twitch ask_jesus, окупио је преко 36.000 (!) посвећених корисника.

Гледаоци се подстичу да постављају питања „Исусу с вештачком интелигенцијом“, који одговара гестовима и одговорима, нудећи савете о темама које се крећу од игара до односа. Чат - бот има могућност да запамти претходне интеракције корисника, што му даје лажни осећај свезнања.

АИ ask_jesus    креирала је The Singularity Group, тим самопроглашених „мотивисаних и амбициозних волонтерских активиста који раде на иновативним пројектима како би заиста променили свет“.

Пажљивији поглед на страницу „пројекти” на веб страници групе открива њихово интересовање за „технолошку филантропију”. Веб локација такође тврди да „користи иновативне технологије као што су PRPS и DUBI, блокчејн токени заједно са добротворном организацијом Giving Works за „универзални основни приход за све“. Уопште не звучи сумњиво. Аск_јесус фанови хвале "реализам" "Исус АИ" који даје моралне и етичке савете. Али његов зен приступ стварима чини га да више личи на Дипака Чопре него на Исуса Христа.

На пример, један корисник га је питао о истополним браковима, а он им је дао двосмислени одговор „љубав је љубав“, остајући увек политички коректан. Други корисник је тражио од чат - бота да објасни књизу Изласка с тачке гледања пице, а АИ је послушно послушао. АИ Исус је објаснио Књигу Постања користећи метафору пице „тако да Италијани могу да разумеју“.

Чат - бот је признао да би неки могли сматрати његово постојање јеретичким, али им је рекао да је његова сврха једноставно да дели савете са свима који траже знање засновано на Исусовом учењу и Библији.

Брзо растући канал ask_jesus, није једини АИ који даје духовне савете у име Исусово.

Виши саветник Светског економског форума Јувал Ноа Харари недавно је предложио нову „Библију“ генерисану вештачком интелигенцијом за успостављање уједињених и „исправних“ религија. А прошле недеље, прва црквена церемонија коју је предводила вештачка интелигенција одржана је у цркви Светог Павла у Фирту у Немачкој. Служба је представљала АИ са четботом који је личио на брадатог човека који је био пројектован на великом екрану изнад парохијана, који је држао проповеди, предводио молитве, па чак и пуштао музику током службе.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 19 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.