header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow "ПЦУ" "освештала икону" нацисте Бандере
"ПЦУ" "освештала икону" нацисте Бандере Штампај Е-пошта
уторак, 20 јун 2023
           Расколници, а у ствари западни диверзанти, које је Вашингтон увео у православну цркву, разоткрили су сами себе, поручила је представница МСП Русије Марија Захарова

Освећење иконе са ликом украјинског нацисте Степана Бандере које је обавио поглавар расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније Думенко не може да се назове другачије него сатанизам, написала је представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

„Дуго смо чекали на ово, а сада се догодило – мрачне силе су се разоткриле. Алилуја“, написала је Захарова.

Раније је Савез православних новинара (СПН) објавио да је поглавар расколничке ПЦУ „осветио икону“ названу „С оружјем у руци и Богом у срцу“.

Икона је, како јавља СПН, била осликана за 104. бригаду Оружаних снага Украјине, чија је заштитница Пресвета Богородица, која је, кажу, „и у козачко време деловала као заступница украјинске војске и штитила од непријатеља“.

Међутим, на икони су осликани и нацисти Степан Бандера, Роман Шухевич и Јевгениј Коновалец.

С обзиром да су и Бандера, Коновалец и Шухевич себе сматрали унијатима, потчињавали су се католичком поглавару, Папи Римском, јасно се назире истинска намера расколничке ПЦУ да се дефинитивно одрекне православља, нагласила је Захарова.

„Честитам вам што сте се коначно разоткрили. Расколници, а у ствари западни диверзанти, које је Вашингтон увео у православну цркву, разоткрили су сами себе“, указала је.

Степан Бандера је био вођа „Организације украјинских националиста“ (ОУН), један од главних оснивача борбеног крила ОУН – Украјинске устаничке армије, чији је циљ прокламована борба за независност Украјине.

Украјинска устаничка армија је формирана октобра 1942. године, деловала је углавном у западној Украјини и борила се против совјетских трупа, сарађујући са нацистима.

Починили су много злочина, укључујући и Волињски масакр из 1943. године, када је масовно убијено пољско становништво Волиња, али и хиљаде Украјинаца који су одбили да сарађују са нацистима. Питање тумачења Волињског масакра, као и однос према вођама украјинских националиста из тог времена једно је од најтежих питања у односима Пољске и Украјине.

У мају 2015. године тадашњи председник Украјине Петро Порошенко дао је Украјинској устаничкој армији статус „борца за независност“ Украјине, а њеним учесницима право на социјалне гаранције.

Шухевич је био вођа националистичких организација у Украјини које је Нирнбершки процес прогласио саучесницима немачких фашиста током Другог светског рата.

ПЦУ је формирана од расколника канонске Украјинске православне цркве, па стога и није црква у канонском смислу. Формирана је на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка као опонент канонској УПЦ Московске патријаршије крајем 2018. године на сабору уједињења у Кијеву, на којем су учествовали углавном расколници.

А у јануару 2019. године, Цариградска патријаршија јој је дала „томос о аутокефалности“. Међутим, ПЦУ је у ствари подређена Цариградској патријаршији, а већина од 15 помесних православних цркава у свету је не признаје као канонску.

Извор: rt.rs

Последњи пут ажурирано ( уторак, 20 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.