header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Архимандрит Мелхиседек (Артјухин): Почните од себе
Архимандрит Мелхиседек (Артјухин): Почните од себе Штампај Е-пошта
уторак, 11 јул 2023

 Ми ропћемо на људе који су поред нас, а Јован Златоусти је рекао невероватну ствар: „Бог нам шаље управо оне људе кроз које се наша гордост може исцелити.

Веома смо горди, јер таквих људи има око нас. Да смо мало мирнији, онда би све било другачије. Када почнемо да се мењамо, доћи ће до фокуса, метаморфозе - и људи око нас ће почети да се мењају. Грци су говорили: „Где год да кренете, свуда ћете наћи оно што сте понели са собом.

Лоши ће свуда наћи лоше, добри ће наћи добро. Стога ће и људи који вас окружују учествовати у вашој судбини, само што их ви доживљавате не као казну, већ као исцелитеље.

Када прихватите околности и људе онаквима какви јесу, не покушавајући да промените нешто или некога за себе, већ мењате себе, тада ће се променити околности живота – и људи ће постати добри, све ће постати сасвим другачије. Почните од себе – ово је духовно начело, па чак и наш једноставан људски живот. Док је проблем напољу, мало тога можемо да променимо споља. Најважнија особа коју можемо да променимо смо ми сами.

Од овога треба сви и да почнемо.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 11 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 135 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.