header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Новински: Заузимање Лавре се врши у интересу Фанара
Новински: Заузимање Лавре се врши у интересу Фанара Штампај Е-пошта
четвртак, 17 август 2023

 Бивши народни посланик и протођакон УПЦ Вадим Новински рекао је да патријарх Вартоломеј сноси пуну одговорност за заузимање Кијево-печерске лавре и за прогон канонског Православља у Украјини. Он је о томе писао на својој Фејсбук страници поводом годишњице устоличења Његовог Блаженства Митрополита Онуфрија.

Према његовим речима, заплена манастира није брига за „духовну независност“, већ жеља Фанара да добије у ставропигију један број древних храмских комплекса у Украјини.

Новински је напоменуо да је прогон УПЦ од стране власти политички чин почињен кршењем Устава Украјине.

„Управо они (Фанар – Ред.) изазивају акције које доводе до смутње и раскола. Прогон јерархије УПЦ није јачање националне безбедности, већ покушај уништавања Православља, застрашивања свештеника и мирјана. Ово није изградња „духовне независности“, већ изградња независности од Христа за обожавање земаљских владара и задовољење земаљских страсти“, рекао је он.

Бивши народни посланик је са жаљењем констатовао да је управо у току бруталног рата и спољне агресије великих размера покренута масовна кампања против УПЦ.

Он је подсетио да су хапшења архијереја УПЦ из насилних разлога довела до можданог и срчаног удара код неких епископа.

 „Злостављање од стране власти довело је владику Павла на болничко одељење са срчаним ударом. <...> Прогоном је митрополит баченски Лонгин, познат по добротворној и педагошкој делатности, доведен до можданог удара. Владика Лонгин је усвојио стотине деце, постао им други отац и бринуо се о њима као да су своја“, додао је он.

 „Не сумњам да ћемо захваљујући положају нашег Предстојатеља и, што је најважније, захваљујући његовој молитви, проћи кроз сва искушења и прогоне који су нам дозвољени. Црква Божија не само да ће стајати у њима, него ће се и учвршћивати. Украјина не само да ће преживети, већ ће се и препородити“, написао је протођакон.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.