header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Василиј Смиртински: Фанар покушава да предухитри Руску Православну Цркву
Василиј Смиртински: Фанар покушава да предухитри Руску Православну Цркву Штампај Е-пошта
среда, 30 август 2023

 По мом мишљењу, управо су Грци сада одржали свој архијерејски сабор и на њему поставили питање поштовања канона. По свему судећи, на овај начин Константинопољска патријаршија жели да престигне Руску православну цркву, која би, у устима свог архијерејског сабора, за неколико месеци могла да покрене питање усаглашености деловања Фанара са канонима Православне цркве. Или чак покренути питање пада Васељенске патријаршије у јерес папизма.

На овом месту фанариоти праве галаму. Они покушавају да први подигну оптужницу против својих противника, први да заузму тему кршења канона.

С једне стране, није баш добро што РПЦ није прва покренула ово питање.

С друге стране, види се чега се Грци толико плаше. Зато је веома важно да Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве постави релевантна питања, како је то рекао један епископ, са свом оштрином и дубином. И назвати јерес својим именом. Званично.

Радује што таква могућност изгледа сасвим реално. О томе сведоче изузетно оштре изјаве архијереја Руске православне цркве и УПЦ поводом злонамерних радњи Фанара, које су извршене протеклих месеци.

Очигледно, Фанар такође разуме ово. Стога је постао активнији на свим фронтовима. Конкретно, у области сузбијања неслагања у црквама које су признале тзв. ПЦУ. На површини се види жеља да се обезбеди једнодушност ових цркава уочи званичног проглашења Фанара као легла раскола и јереси. У овом случају ће константинопољцима ће заиста бити потребни савезници како би заједно, као јединствени фронт, деловали против оних који осуђују јеретичку позицију Константинопољске патријаршије, која тежи да постане свој Ватикан за цео православни свет.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 30 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 44 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.