header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Фанар: Ми нећемо износити на суд других Цркава наше одлуке
Фанар: Ми нећемо износити на суд других Цркава наше одлуке Штампај Е-пошта
недеља, 03 септембар 2023

 Вартоломеј је рекао да неће сазвати ни Сабор ни Синаксис предстојатеља „да би се решило украјинско црквено питање“.

Поглавар Цариградске цркве патријарх Вартоломеј рекао је да неће подносити суду других Цркава своју одлуку о додели Томоса ПЦУ, преноси сајт fosfanariou.gr.

Дана 1. септембра 2023. године, у говору поводом доласка Епифанија Думенка у Фанар, патријарх Вартоломеј је рекао да он и његова Црква чине оно што „сматрамо исправним“.

„Различите сестринске Цркве нас позивају и траже да Васељенска Патријаршија поново сазове Свеправославну конференцију или Сабор Предстојатеља Православних Цркава како би се размотрило украјинско црквено питање“, рекао је Вартоломеј.

Међутим, према његовим речима, „наша патријаршија одбија ове предлоге јер не жели да канонски акт који је самостално спровела подвргне суду других Цркава“.

„И кажем „канонски чин“, јер је давање аутокефалности Цркви Украјине, која броји 44 милиона верника, извршено у оквиру права и службених дужности Васељенске патријаршије“, сматра Вартоломеј.

Поглавар Фанара је навео да су „са изузетком древних патријаршија Истока, све најновије Православне Цркве, од којих је прва била Руска, добиле аутокефалност од Цариграда”.

„Зашто то не би добила и Украјина? То је питање, врло једноставно и врло јасно“, каже Вартоломеј.

Он је нагласио да неће сазивати „ни Свеправославни сабор, ни Синаксис Предстојатеља, јер немамо жељу да одлуке и иницијативе Васељенске патријаршије подвргавамо суду нове црквене еклисиологије“.

Раније је „СПЖ“ јавио да је Вартоломеј на Фанару са Думенком разговарао о питањима у вези са Украјином.

 

Осврт "Правблога":

Изјава је била крајње категорична. Дакле, Фанар није оставио никакве шансе да се ово питање икада реши на универзалном нивоу. Бар уз учешће Константинопољске цркве.

То значи да УПЦ практично не преостаје никакве могућности да легализује свој канонски статус ван Руске православне цркве. Треба напоменути да су се на свеправославни скуп полагали наде поједини представници (https://t.me/pravblogs/592) УПЦ. Али, као што смо раније писали, покушаји достизања овог нивоа ће увек бити блокирани од стране Фанара. Који ни под којим условима неће пристати на ревизију својих одлука.

Очигледно, Фанар нуди само један „излаз“ за УПЦ – да се сама распусти и улије у „ПЦУ“. Највероватније ће за УПЦ бити затворена и опција учлањења у Егзархат Константинопољске цркве у Украјини. А ако није, онда и даље морате да схватите да је ово само средња фаза за спајање са истим "ПЦУ".

Вартоломеј је у свом говору јасно ставио до знања да за њега постоји само једна „ПЦУ“, у односу на коју је приметио њено „страдање“. Односно, ратом страдали Украјинци су, по њему, искључиво „стадо” „ПЦУ” (иако је то очигледна лаж). И чак је штету од разарања храмова приписао „ПЦУ“. Па Вартоломеј је углавном игнорисао кршења права верника УПЦ од стране "ПЦУ". За њега ова тема уопште не постоји.

И на крају, обратимо пажњу на израз „нова еклисиологија“. Очигледно, поглавар Фанара је мислио да је „нова еклисиологија“ разматрање оваквих црквених питања на свеправославном нивоу. Односно, по његовој логици, традиционално православно учење о Цркви је потчињавање вољи и одлукама савременог Фанара. А захтев за саборним разматрањем црквених проблема је нешто страно православном Предању!

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.