header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Виктор Жосу: Влада Румуније је потврдила спремност да финансира црквени раскол у Републици Молдавији
Виктор Жосу: Влада Румуније је потврдила спремност да финансира црквени раскол у Републици Молдавији Штампај Е-пошта
среда, 04 октобар 2023

 28. септембра 2023. године, у седишту румунске владе, премијер суседне државе [аутор је из Молдавије] Марсел Чолаку састао се са бившим суфраганским епископом Балти Петром (Падурару), сада шефом псеудорелигијске организације „Митрополија Бесарабије”.

У саопштењу за јавност (https://mitropoliabasarabiei.md/mitropolia-) објављеном на сајту наводи се да је састанак „обележила ватрена жеља за сарадњом, дијалогом и солидарношћу за добробит бесарабске хришћанске заједнице“, али је пре свега „имао за циљ да се разговара о пројектима и иницијативама које ће бити реализоване у Бесарабије од 1. јануара 2024. године, уз финансијску подршку Владе Румуније, а посебно предлог закона по коме ће Митрополија Бесарабија добијати гарантовану финансијску подршку румунске владе у износу од 2 милиона евра годишње."

Преосвећени Петар, који је 1992. године, након што му је забрањено служење због кршења црквене дисциплине, постављен од стране Румунске патријаршије за „митрополита бесарабског и егзарха Земље“, известио је високог румунског званичника „о изазовима (?! – традитиа.мд) са којима се Румунска православна  црква суочава у вези са Црквом у Републици Молдавији и потребом за помоћ у њеном развоју“, а као одговор, Марсел Чолаку „топло је поздравио напоре Румунске цркве да подржи православне заједнице у Бесарабији и изразио спремност румунске владе да пружи конкретну подршку њеним активностима“.

У принципу, ништа ново. Иза помпезних фраза о „ватреној жељи“, „напорима“, „солидарности“, „добру бесарабске хришћанске заједнице“ итд., посматрамо наставак политике румунске државе да продуби раскол у Православној цркви Молдавије.

Није сасвим јасно о каквим би се „изазовима“ Румунској патријаршији могло говорити у ситуацији када је наша реалност потпуно другачија. Јер нису молдавски епископи ти који одлазе на службу у Румунију без позива, већ управо супротно, румунски јерарси, као што се догодило у Балтију почетком овог месеца, кршећи правила светих Апостола, дошли су да служе у страној епархији без дозволе њеног владајућег епископа. А садашња влада Републике Молдавије, на челу са председницом Мајом Сандуом, задовољава све жеље расколника из „Бесарабске митрополије”, вршећи све већи притисак на канонску Цркву у лицу Митрополије Кишињева и целе Молдавије.

Није јасно, али није ни изненађујуће. Већ смо се некако навикли на арогантан и презрив однос румунске политичке класе према нама, Молдавцима, и према нашој земљи, која за њих остаје некадашња „покрајина“ Бесарабија. Став који се манифестује, између осталог, у сврсисходним акцијама на подривању јединства Молдавске православне цркве.

    

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

   Извор:  https://traditia.md/pravitelstvo-

Последњи пут ажурирано ( среда, 04 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.