header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Синод Бугарске Цркве подржао акције Патријарха у вези са подворјем Руске Православне Цркве
Синод Бугарске Цркве подржао акције Патријарха у вези са подворјем Руске Православне Цркве Штампај Е-пошта
уторак, 03 октобар 2023

 Синод Бугарске патријаршије је 3. октобра 2023. године донео одлуке у вези са ситуацијом око подворја Руске Православне Цркве у Софији, преноси званични сајт Цркве.

У тексту се наводи да синодалци „у потпуности подржавају“ поступке патријарха Неофита „као митрополита софијског у вези са храмом-подворјем Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Софији и упућивањем писма патријарху московском и све Русије Кирилу“.

Синод „изражава наду да ће храм бити отворен што пре“, али наводи да ово питање „не спада у компетенцију и надлежност БПЦ“.

Чланови Синода одлучили су да га пошаљу канонској правној комисији и анализирају статуте о функционисању подворја у Софији и Москви, „након чега ће он (Синод – Ред.) донети одлуку.

У тексту се наводи и да је митрополит видински Данило гласао против ове одлуке, имајући посебно мишљење по питању подршке Синода деловању патријарха Неофита.

Подсетимо, након што су власти протерале свештенство Руске Православне Цркве у Софији, патријарх Неофит је одлучио да пошаље свештенике Бугарске Цркве да служе у храму Светог Николе. Међутим, Руска Православна Црква је саопштила да бугарски свештеници не могу да служе у храму подворја.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 03 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.