header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow 5 новокалендарских Цркава прославило Свету Петку у Јашију
5 новокалендарских Цркава прославило Свету Петку у Јашију Штампај Е-пошта
понедељак, 16 октобар 2023

 Румунска православна црква је 14. октобра 2023. године прославила (https://gorthodox.com/news-) празник Свете Параскеве. Више од 230 хиљада људи поклонило се њеним моштима, које су прошле недеље биле изложене у катедрали у Јашију.

Празнична литургија на катедралном тргу у Јашију одслужена је уз саслужење 23 јерарха Румунске цркве на челу са архиепископом јашким Феофаном. На богослужењу су били и митрополит аксумски Данило (Александријске цркве), епископ ерзурумски Кајс (Антиохијска црква) и митрополит аркалохорски Андреј (Грчка црква).

 

Ове 2023. године, посвећене успомени на песнике и црквене појце, духовну радост празника Свете благочестиве Параскеве увеличао је дочек у митрополитском храму у Јаши моштију једног од великих твораца црквених песама Светог Андреја Критског, донете из митрополитске катедрале Аркалохори (Крит, Грчка).

Коментар "Правблога":

Учешће јерарха различитих Цркава у оваквим прослављањима је добра прилика не само за одржавање дијалога и јачање личних контаката, већ и за преношење потребних сигнала и теза. Замислите само како чак и један, али паметан и талентован, јерарх-емисар може у потпуности да искористи ситуацију непосредне комуникације са три десетине епископа одређене Помесне цркве.

У том контексту, поставља се питање: колико ефикасно наша (руска) страна може да ради на овај начин? На крају крајева, ово је заправо "мини-Аман" формат.

И један тренутак. Питам се како је испала судбина документа „О искривљавању православног учења о Цркви у деловању јерархије Константинопољске  патријаршије и говорима њених представника“? Да ли је послат другим Помесним црквама на разматрање? Да ли сте добили било какву реакцију? Постоје ли планови за његову даљу популаризацију, посебно кроз теолошке конференције, округле столове итд.?

Ово је далеко од постављања празних питања. На крају крајева, време пролази. И многе Цркве се навикавају на то да могу мирно да служе и комуницирају са онима који су признали украјинске расколнике и покренули процес тоталног преформатирања васељенског Православља.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 16 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.