header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow У РПЦ прокоментарисали намеру Кијева да замени остатке хетмана за свете мошти из Лавре
У РПЦ прокоментарисали намеру Кијева да замени остатке хетмана за свете мошти из Лавре Штампај Е-пошта
недеља, 22 октобар 2023

 Кијев и Букурешт намеравају да организују потрагу за моштима свете Теодоре Сихловске у Украјини и за гробовима украјинских хетмана Филипа Орлика и Ивана Мазепе у Румунији, наводи се у заједничком саопштењу које су 18. октобра потписали премијери Украјине и Румунија Денис Шмигал и Марсел Чолаку.   

Дан касније, новинска агенција Румунске православне цркве, басилица.ро (http://basilica.ro/), саопштила је да је Украјина спремна да преда мошти свете Теодоре Румунији у замену за остатке украјинских хетмана.

Ситуацију је за РИА Новости (https://md.sputniknews.ru/) прокоментарисао извор из Руске православне цркве (РПЦ). Ако се пренос моштију заиста догоди, то ће бити још један доказ да су Светиње за режим у Кијеву само монета за постизање циљева који су дубоко страни религији и вери, приметио је извор.

„Већ је више пута речено да поштоване мошти светитеља за украјинске власти нису ништа друго до монета за остваривању њихових политичких циљева. Ако се ова информација потврди, онда, нажалост, имамо управо такву ситуацију када су украјинске власти спремне да, ради остваривања својих тренутних циљевева, дубоко туђих религијама, циљевима дубоко туђих православљу, искористе мошти као неку врсту материјалног средства размене, размене и трговину“, рекао је саговорник агенције.

Преподобна Теодора Сихловска (средина 17. – почетак 18. века) рођена је у Молдавији, замонашила се у скиту Верзарести и подвизавала се у Сихловским шумама у планинама централне Румуније. Њене мошти биле су у Сихловском скиту, који се налази поред пећине у којој је скончала. После Руско-турског рата 1828-1829, када су ове земље биле под контролом Руског царства, њене мошти су пренете у Кијево-печерску лавру. У јуну 1992. године Свети Синод Румунске православне цркве канонизовао је Свету Теодору и установио празновање њеног помена 20. августа (7. августа по старом стилу), на данашњи дан она се обележава у Руској православној цркви од 2018. године.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 23 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.