header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ранко Гојковић: Још један одговор лажном "Агиориту"
Ранко Гојковић: Још један одговор лажном "Агиориту" Штампај Е-пошта
петак, 08 децембар 2023

 Православан је онај ко православно мисли, православно осећа и православно живи  

Кад разуман човек чује мудру реч, хвали је и даље разноси; а будала кад је чује, није му по вољи и баца је за леђа.

(Премудрости Сирахове, 21; 18)

Испоставило се да сам био у праву када сам у претходном тексту указао да поједини прелешћени «отварачи уста» покрећу хајку на србске светосавце (овде:). Као и код свих новотараца и обновљенаца и код власника новотарског канала «Агиорит, Агиорит», извесног Антонија, карактеристична је наивно-горда увереност да су његови савети изузетно потребни народу и свету.

Такви демонски напади у првој недељи поста на људе који посте и благочестиво се припремају за Свето Причешће, показује заправо шта највише смета демонима. После мог коментара на новотарском јутјуб каналу Агиорит (сачекао сам да прође прва недеља поста), укинуто је коментарисање - али је настављено са лажима и обманама. Лажи и обмане ваља разобличавати...

Дакле, у следећем видео неделу на том каналу, поменути Антоније је у свега нешто мало више од четири минута, три пута дебело слагао. Прва лаж му је да је Свети Сава написао у свом Законоправилу да се треба свакодневно причешћивати. Свети Сава је у Законоправилу цитирао светог Василија Великог и поменути «отварач уста» је истргнуо из контекста и времена један цитат из периода раног хришћанства и прогона Цркве. Прелешћени новотарци се позивају на Апостоле и Свете Оце Цркве првих векова хришћанства само кад је у питању сваколитургијско причешћивање у време Катакомбне Цркве, не помињући притом да је и сам одлазак на Литургију био смртна опасност. Наравно, не помињу ни да су ти први хришћани због прећутане једне њиве коју нису предали хришћанској заједници, падали мртви пред Апостолима. Прећуткују и колико су тада трајала богослужења, прећуткују какве су епитимије тада биле за хришћане. Када би данас тако строго примењивали та правила уочи Причешћа из времена светог Василија Великог и када би данас тако делили епитимије, ови данашњи «отварачи уста» не да се не би причешћивали на свакој Литургији, него је питање да ли би се многи од њих успели икада у животу причестити. Њихови аргументи били би смешни да нису ЖАЛОСНИ.

 


 

Друга лаж или свесна манипулација поменутог «отварача уста» огледа се у његовом позивању на забрану строгог поста суботом. Новотарци једноставно манипулишу са људима који то не знају, па некадашње «сухоједење» које је заиста као строг пост забрањено у сваку суботу осим Велике, изједначују са данашњим «постом на води». Ако Типикон прописује пет дана поста на води уочи Причешћа, ту ни субота није изузетак, субота је изузетак за сухоједење као строг пост, а не за пост на води. Наравно да је од стране духовника могуће разрешење у строгости поста, али уз образложење, а не својевољно прогласити као норму нешто што никада није било - постите среду и петак, у суботу кркајте месине и у недељу сви у ред за отварање уста. СУЛУДО. То је профанисање највеће Светиње, профанисање сједињења са Господом.

Трећа лаж и манипулација у видео-снимку прожетом демонском мржњом према једном великом духовнику, у видеу од само пар минута, односи се на наводно негирање речи апостола од стране о. С. Наиме, о. С. цитира фигуративне речи аве Јустина које је изрекао Петру Денковачком, да, «и када би дошли са потписима апостола да је исправно то што они говоре, то код нас не би могло да се прихвати, јер код нас свака баба и у највећој забити зна да треба да пости па да се причести». Ове речи које је ава Јустин изрекао Петру Денковачком, «отварач уста» користи да оптужи о. С. да не поштује апостоле и да пропагира «бабску веру»?!?

Шта рећи друго, него поновити – СУЛУДО и додати - БЕСТИДНО. Да додам да је поменути новотарац на свом Фејсбук профилу изнео још једну лаж која очигледно потврђујуе да се ради о лажову и свесном манипуланту. Наиме, он познато "Учитељское известије" на које се позвао о. С. приписује документу (који се почео примењивати и у СПЦ) из времена Петра Великог, говорећи да је документ настао после укидања Патријаршијског система у Русији. Дакле, Улитељско известије је ступило на снагу 1699. године, читаве две године пре него што је Петар Велики уопште дошао на власт. Истински православни хришћани, светосавци, има таквих и у овом отпадничком времену, неће дозволити да их смућују ни грчки ни србски смутљивци. Православан је онај ко православно мисли, православно осећа и православно живи – рече велики руски светитељ Тихон Задонски.

 Дакле, драга браћо и сестре, не дозволите да вас обману ни они споља (попут Грка Елпидија), ни ови новокомпоновани хришћани изнутра – по мудром савету епископа Саве Шумадијског, исписаном на илустрацији на почетку текста...

Извор: http://sabornik.rs/

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 08 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.