header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У Нигерији су исламисти убили 19 и киднаповали 3 хришћана за само шест месеци Штампај Е-пошта
субота, 09 децембар 2023

 Нигерија је прошле године била на првом месту у свету по броју хришћана убијених због своје вере, према организацији за људска права Open Doors.

У другој половини новембра 2023. исламисти су убили најмање 19, киднаповали тројицу и ранили многе хришћане у три државе Нигерије, преноси morningstarnews.org.

Највећи број жртава изазвао је напад сточара Фуланија и других терориста на пет села у областима Јангу и Уса у држави Тараба 24. новембра. Најмање 10 људи погинуло је од руке исламиста. Мештани кажу да су нападачи пуцали на све које су видели. Неки хришћани су убијени док су се увече враћали са фарми, други су умрли у својим кућама.

Према Питеру Шамвуну, члану локалног већа округа Уса, терористи нападају хришћанска села не наилазећи на препреке снага безбедности.

Исламисти су 30. новембра убили седам хришћана у селима Пука и Динтер (Држава Плато). Напад се догодио око 1 ујутро. Многи сељаци су задобили ране од ватреног оружја, као и убодне и резне ране од мачета.

Дан раније, 29. новембра, терористи су киднаповали пастора и још двојицу хришћана у селу Ради.

Раније, 15. новембра, у близини града Бокос, исламисти су убили једног хришћанина, а другог тешко ранили.

Дана 25. новембра, на југозападу Нигерије одржана је сахрана пасторове жене која је убијена у држави Тараба. Олувакеми Мосес се враћала у свој град са својом двомесечном бебом када су терористи пуцали на њен аутомобил на аутопуту Вукари-Џутар.

„Упркос великом броју војних и полицијских контролних пунктова дуж ове руте, такви инциденти се настављају“, рекао је становник Тарабе Емануел Јакубу за публикацију. „Многе жртве пријављују ово. Чекамо одлучну акцију надлежних“.

Нигерија је водећа у свету по броју хришћана (5.014) убијених због вере 2022. године, према организацији за људска права Open Doors. Предњачи и по броју хришћана (4.726) који су били изложени отмицама и разним врстама насиља, као и по броју напада на домове грађана и јавне објекте из верских разлога.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.