header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа Фрања се нада да ће хришћани заједно славити Васкрс од 2025. године Штампај Е-пошта
субота, 09 децембар 2023

 Сан поглавара Ватикана може се остварити ако се Католичка црква врати на Jулијански календар...

Папа Фрања изразио је жељу да, почев од 2025. године, када се датум прославе Ускрса поклопи за све хришћанске деноминације, сви Христови следбеници почну да га славе заједно. То је поглавар Ватикана рекао на састанку са представницима Ватиканске међународне теолошке комисије, преноси портал «Global Orthodox» позивајући се на прес-службу папског трона.

Папа Фрања сматра промишљеним да заједничка прослава Васкрсења Христовог 2025. падне на 1700. годишњицу Првог васељенског сабора, одржаног 325. године у граду Никеји.

 „Како да не памтимо изузетан значај ове годишњице на путу потпуног јединства хришћана? - рекао је папа. − Не само да, у суштини, Никејски симбол уједињује Исусове ученике, већ ће се 2025. године датум прославе Васкрса поклопити у свим хришћанским вероисповестима. Како би било дивно да ово постане конкретан почетак увек заједничког прослављања Васкрса!“

Обраћајући се представницима теолошке комисије, папа Фрања је позвао на „поновно отварање Сабора у Никеји“. На овом Сабору је установљено да хришћани треба да славе Васкрс прве недеље после првог пуног месеца после пролећне равнодневице, али ни у ком случају пре или у исто време са јеврејском пасхом.

Римокатолици су прекршили ово постановљење када је папа Гргур III 1582. јеретичким заблудама Римокатоличке цркве додао прелазак на нови календар, који је добио његово име. Од тада су католици почели да се удаљавају од православног прослављања Васкрса, а сада могу да славе Васкрс пре Јевреја, а у исто време и са њима, што је строго забрањено Првим Васељенским Сабором.

Карактеристично је да се ни једна Помесна Православна Црква, упркос притисцима световних власти, још није одлучила на овакву новину. Чак је и Цариградска патријаршија само делимично прешла на грегоријански календар, остављајући рачунање Васкрса и померања празника по јулијанском календару. У исто време, Јерусалимска, Руска, Српска, Грузијска, Пољска Помесне Цркве, као и Света Гора Атон, и даље се у потпуности придржавају Јулијанског календара.

Тако се сан папе Фрање о заједничком Ускрсу лако може остварити, чим одрекне календарске реформе папе Гргура и врати Римокатоличку цркву на Јулијански календар. 

Превод: „Борба за веру“

Извор: „Русская линия

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 09 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.