header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа Фрањо прави сензацију од своје сахране - неће у базилику Светог Петра Штампај Е-пошта
среда, 20 децембар 2023
         ФРАЊО РАЗРЕШИО БЛАГОСИЉАЊЕ ИСТОПОЛНИХ "БРАКОВА" - ВИГАНО ЈЕ У ПРАВУ
    
       Папа Фрањо изјавио, да жели да буде сахрањен у римској базилици Санта-Марија Мађоре. За ово је већ припремљено посебно место.

Ово је друга папска гробница коју је саградио Фрањо. Прва је била подигнута још 2016. године у крипти базилике Светог Петра у Ватикану. Говорили су да је намењена Бенедикту XVI. Истина, сам Бенедикт је завештао да се сахрани у гробу свог претходника Јована Павла II, за кога је скоро четврт века служио као префект Конгрегације за доктрину вере.

На исти гроб је претендовао и сам Фрањо, јер је ту пре пољског папе почивао Јован XXIII, иницијатор обновитељског II Ватиканског концила. Како кажу, „место моћи“ за папу-реформатора, за кога себе сматра папа Бергољо.

Као резултат тога, Бенедикт није успео да „истисне” гроб, а Фрањо је морао да попусти. Сада је он обратио своју пажњу на базилику Санта-Мариа Мађоре, а гробница коју је саградио у пећинама Ватикана је остала празна.

Као што знате, нису све римске папе сахрањене у базилици Светог Петра. Међутим, у последњих 250 година само двојица од њих - Пије IX (+1878) и његов наследник Лав XIII (+1903) - нашли су своје последње почивалиште иза њених зидина.

Франциска ово не зауставља. Кршење традиције - то је његова ствар. Он је папа - геста. Чак покушава да своју сахрану претвори у сензацију. Да би то постигао, одбио је да буде сахрањен поред апостола Петра. Фрањо жели „посебан пут“ до своје гробнице, и то онај који води изван Ватикана.

Папа Фрањо разрешио благосиљање истополних парова – то је оно о чему говори надбискуп Вигано

РКЦ је службено дозволила католичком свештенству да благосиља хомосексуалне парове. Верска администрација Ватикана је тим поводом објавила одговарајућу декларацију.

Римски папа Фрањо, који је дан раније прославио 87. рођендан, одобрио је ову одлуку.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.