header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Реаговање на вест о осуди бугарског патријарха руске војне акције у Украјини Штампај Е-пошта
четвртак, 11 јануар 2024

 Христос се роди,

Поштовано уредништо, морам да вам скренем пажњу на неколико чињеница у вези са дешавањима у Бугарској Православној Цркви (овде:), пошто сам их пропратио преко њихових медија и званичних гласила БПЦ.

Наиме, Патријарх Неофит је већ неко, можемо рећи дуже време у болници, на Војномедицинској академији у Софији (веровали или не и Бугари имају ВМА). Примљен је са тешком, обостраном, упалом плућа. Дуго се није појављивао у јавности и пре тога. Своја овлашћења председавања Св. Синодом пренео је Великотрновском Митрополиту Григорију. Цела Бугарска, па и православна јавност уопште, је била мобилисана да се "моли за оздрављење Његове Светости". У целој Бугарској служени су молебни.

Мене цела та ситуација подсећа на време када је наш Патријарх Павле био примљен на ВМА у Београду. Дешавала су се и подметања разних "потписа, оставки" итд. Информације се филтрирају. За разлику од београдског ВМА где је конзилијум лекара давао саопштења о здравственом стању нашег Патријарха, софијски ВМА се не оглашава па једине информације долазе од Св. Синода БПЦ. Не могу да гарантујем али изражавам сумњу да је Патријарх Неофит уопште и писао ту посланицу. Нико безгрешан није, не кажем да није имао гафове, али с обзиром да спада у мудрије поглаваре Помесних православних цркава увек је умео у оваквим ситуацијама да избалансира и заузме што неутралнији став - од телеграма саучешћа за Краљицу Елизабету до неучествовања на Критском сабору... Посланица се појавила у невреме и некако превише "исфорсирано", превише бомбастично... очигледно под притиском. 

И на крају још једна, у најмању руку, чудна ствар се десила. На званичном сајту наше СПЦ. У одељку Вести из помесних цркава потпуно је пренебрегнута вест о лошем здравственом стању Патријарха Неофита и апел вернима за молитве. Врло необично. Требало је то учинити макар из солидарности православних. Тешко да је у питању превид с обзиром на то да је у том одељку изашло обраћање Патријарха Неофита око Божића (опет оправдано питање: да ли је он писао или је само потписан?) као и последња вест о упокојењу Јоаникија, Митрополита сливенског.

Свако добро од Господа!

Марко С. Стојановић  

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.