header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Милан Старчевић: Шта крије тајни тунел испод синагоге у Њујорку? Штампај Е-пошта
четвртак, 11 јануар 2024

 Девет чланова њујоршке хасидске јеврејске заједнице ухапшено је и оптужено због тајног тунела који је повезан са синагогом

Синагога у Њујорку била је у понедељак увече поприште сукоба између полиције и чланова хасидских Јевреја, након што су чланови  покрета одбили да затворе тајни тунел. Туча је избила након што је полиција пронашла групу младића који су блокирали напоре да се прегледа и напуни тунел цементом. Неки од мушкараца су тада пробили зид молитвеног простора. Та дела су довела до хапшења.

Видео снимак инцидента кружио је на друштвених мрежама и приказује хаотичну сцену између чланова јеврејске синагоге и полицајаца њујоршке полиције (NYPD). Уследила је вика и хаос када су се полицајци и чланови сукобили. На једном снимку приказани су појединци како пребацују столове, док су други виђени како вуку дрвене плоче са зидова синагоге и користе клупе да блокирају полицију. На другом снимку приказана је особа како испузава из онога што изгледа као рупа повезана са синагогом, а затим излази на улицу. Један од видео снимака приказује полицајца који користи спреј да разбије све већи окршај.

Уочљиво је на снимцима да су пронађени душеци величине деце обливени крвљу. Суседи из околних зграда месецима су се жалили на буку и чудне звукове. Да ли је синагога била место за трговину деце и за ритуално жртвовање? Или је то можда само подземно складиште?

Шок и ужас била је прва реакција свих присутних полицијских органа након што је пронађен тунел укопан у земљу испод 770 Eastern Parkway у Crown Heights, истакнуте улице у Бруклину, где се налази седиште Хабад Лубавича.  Зграда је једно од најзначајнијих јеврејских локалитета у граду.

Иако су детаљи о тунелу и даље оскудни, а уз неке гласине које се шире, изгледа да је група људи почела да га копа пре око шест месеци у покушају да „прошири“ 770 Eastern Parkway. Поставља  се питање о намери ко стоји иза изградње тунела? Један неимонави мештанин је за „Њујорк тајмс“ рекао да су мушкарци покушали да изграде тунел како би убрзали проширење синагоге.

Извештаји се разликују о временској линији и мотивима овог дела. Неки извори сугеришу да су тунели ископани током затварања из ере Ковида, да би се олакшао улазак током ограничених периода или, у скорије време, да би се спојило ритуално купатило са главном зградом. Други извештаји сугеришу да су Хабадовци ископали тунеле током затварања Ковида, када су били закључани.  

Рабин Јехуда Крински, председавајући Хабада, захвалио је полицији на њиховим напорима и рекао да је јеврејска заједница огорчена вандализмом групе младих агитатора. „Ове одвратне радње ће бити истражене, а светост синагоге ће бити враћена“, рекао је он.

Синагога у Бруклину, која сваке године прими на хиљаде посетилаца, раније је била дом вође јеврејског покрета Хабад Лубавича -  кабалисте рабина Менахема Шнеерсона.

Рабин је заслужан за ревитализацију ове хасидске верске заједнице. Умро је 1994. године, али његово седиште је и даље добро познато средиште јеврејске религије. Део његових следбеника сматра га месијом, те не признају његову физичку смрт.

Хабад Лубавич крајње је екстремистичка секта Хасида која ради на изазивању Трећег светског рата, који би требало, како они замишљају, што пре да се догоди. Верују, уосталом као што су пише у Кабали и Талмуду, да су Јевреји Божји изабрани народ, а сви остали су гоји, да је јеврејски народ продужетак Бога, а да су други народи намењени да служе њима.

 https://youtu.be/PTv-mYjnnMw?si=

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.