header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow РПЦ је почела да се сумњичи за предају Африке
РПЦ је почела да се сумњичи за предају Африке Штампај Е-пошта
петак, 26 јануар 2024

 Нови поглавар Патријаршиског егзархата поступа опрезно

Ових дана (од 11. јануара) вршилац дужности поглавара Патријаршијског егзархата РПЦ у Африци епископ Константин (Островски) борави у пастирској посети Црном континенту. Обратите пажњу на тачност и опрезност, са којом представник Московске патријаршије посећује поверене му парохије.

Островски је ту функцију добио одлуком Синода РПЦ 11. октобра 2023. године и сменио је на катедри митрополита Леонида (Горбачова). Бивши егзарх је био на челу ове верске структуре од самог почетка њеног оснивања – крајем децембра 2021. године. Егзархат је формиран након раскида евхаристијског општења РПЦ са патријархом александријским и све Африке Теодором II, због тога што је признао легитимитет и каноничност Православне цркве Украјине (ПЦУ).

Активна делатност Горбачова у афричким земљама разбеснеле су Александријску патријаршију, која копно сматра својом канонском територијом. Руски митрополит је на свом Телеграм каналу стално извештавао о „урађеном послу“: према његовим речима, за само годину и по дана 200 парохија у 25 афричких земаља дошло је под омофор патријарха Кирила. До јула 2023. године РПЦ је на континенту приступило око 215 свештеника, а сваким даном их је све више и више, тврдио је Леонид.

У новембру 2022. године, Синод Александријске цркве, разматрајући питање „упада РПЦ у парохијску, духовну и пастирску јурисдикцију Александријске патријаршије на афричком континенту“, је одлучио да Горбачова лиши чина „због низ канонских злочина“, као што су „упад у јурисдикцију древне цркве, дистрибуција антиминса и мира, подмићивање локалног свештенства, итд.“

Именовање Островског на место в.д. афричког егзарха РПЦ није ни на који начин коментарисано од стране Александрије. Мора се рећи да ни сам владика Константин није журио да посети континент. Прошлог децембра је одбио да лично учествује на међународној конференцији коју је руски Међународни фонд за духовно јединство народа одржао у Шарм-ел-Шеику. Островски је своју садашњу посету започео из Јужноафричке Републике (ЈАР), где од касних 1990-их постоји парохија Московске патријаршије.

Епископ је одмах по доласку у Јоханезбург посетио цркву Светог Сергија Радоњешког, а прву службу у овој саборној цркви обавио је тек неколико дана касније – 14. јануара. Чак и према канонима Александријске патријаршије, Островски је имао право на то. Црква је подигнута почетком 2000-их уз сагласност патријарха Теодора и на парцели коју су купили имигранти из Русије.

Након што је РПЦ прекинула евхаристијско општење са патријархом Теодором, одлуком Синода у децембру 2019, изузела је „из надлежности Александријске патријаршије парохије РПЦ које се налазе на афричком континенту“ и дала им ставропигијални статус, то јест потчињеност патријарху московском. Теодор II се није противио овој одлуци, али није очекивао да ће две године касније руски егзархат почети да делује на његовој канонској територији.

Осим литургијских активности, Островски је током посете Јужној Африци одржао и низ састанака, али ниједан од њих није био мисионарске природе. У разговору владике Константина и амбасадора РФ у Јужноафричкој Републици Иљe Рогачова, 12. јануара, разговарано је о „широком спектру тема, које се односе на интересе сународника који живе у јужној Африци и пастирско старање о њима“.

16. јануара се Константин састао са генералним конзулом РФ Алексејем Маленком у Кејптауну. Стране су „разговарале о питањима везаним за деловање патријаршијског егзархата Африке у ЈАР, пастирског старања за сународнике и интеракцију РПЦ и дипломатских мисија Руске Федерације у овој земљи“.

Осим тога, Островски је имао састанке са представницима древних источних цркава. В.д. егзарх је разговарао са свештенством Коптске и Маланкарске цркве. Они немају претензије према Московској патријаршији и активно сарађују са Москвом. Патријарх Кирил је више пута примао коптске и маланкарске делегације у престоници Русије.

На званичном сајту Афричког егзархата сада се све чешће помињу литургије, које обавља свештенство РПЦ на територијама или у просторијама које припадају Русији – у амбасадама, конзулатима и дипломатским зградама. Нема информација о новим прелазима клирика Александријске цркве под омофор патријарха Кирила. У вестима од 15. јануара на сајту егзархије постоји само ова дипломатска фраза: „Јереј Георгије (Максимов – „НГ“) је разговарао са члановима Александријске православне цркве, као и са неким неправославним заједницама које желе да се придруже Руској православној цркви."

Појавиле су се претпоставке, да је РПЦ одлучила да одустане од активног мисионарства у Африци. Зазвучале су и конспиролошке изјаве да је „напуштање Афричког егзархата део 'великог посла“. „Овај процес се одвија у позадини подршке Ватикана 'формули мира' коју промовише Кијев, као и веома значајног сигнала константинопољског патријарха“, - наводи се на Телеграм каналу "Правблог". „Остало је врло мало до 2025. године. И за католике би било сјајно када би патријарх Вартоломеј приступио значајном датуму и одлукама о 'обнављању хришћанског јединства' као 'неоспорни вођа' православног света. А шта ће Руска црква добити као резултат договора? Судећи по развоју ситуације са митрополитом Леонидом, изгледа да су Грци тражили његову главу са наше стране као доказ спремности РПЦ за склопање договора“, пренео је овај одломак (https://t.me/pravblogs/1263) канала пензионисани егзарх Горбачов на свом Телеграму канал.

Почетком јануара, Леонид је објавио код себе размишљање (https://t.me/pravblogs/1353) Телеграм налога „Генерал Селивачев“: „Али на челу Афричког егзархата је био митрополит Леонид, и од нуле је брзо (!) почела да се гради огромна грађевина, која би у перспективи, неминовно, могла да престигне по размерама своју матичну цркву - Руску. Као резултат тога, оно што је требало да буде само размена картица (можда?), силом прилика и напорима енергичног администратора, почело је да се претвара у нешто што има самосталну вредност, што се више не може заменити без губитка ауторитета.”

Истовремено, сам Горбачов радије не коментарише тренутне активности егзархата, међутим из онога, што он ре-постује, јасно је, да ни он сам није много задовољан оним што се дешава. 

Аутор: Милена Генадиевна Фаустова је колумниста издања НГ-религион

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод: "Правблог"

Извор:  https://www.ng.ru/kartblansh/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 26 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.