header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Руска Православна Црква је одлуку Румунске Цркве у Украјини и Молдавији назвала експанзијом
Руска Православна Црква је одлуку Румунске Цркве у Украјини и Молдавији назвала експанзијом Штампај Е-пошта
уторак, 05 март 2024

 Одлуке Синода Румунске Православне Цркве да благослови организовање румунских парохија у Украјини у „Румунску Православну Цркву Украјине“ и да подржи прелазак молдавског свештенства и пастве у сопствену "Бесарабску митрополију" крше каноне и указују на намеру да се продужи експанзија на канонску територију друге помесне Цркве, изјавио је за РИА Новости извор из Руске Православне Цркве (РПЦ).

„Одлуке, које је донео Синод Румунске Православне Цркве сведоче о његовој намери да прошири своје експанзију на суседну канонску територију друге помесне православне Цркве у Молдавији и Украјини, покушају да натера свештенство које тамо служи да прекрши своју свештеничку заклетву и уђе у раскол, искушавајући их не само финансијским обећањима, већ и неком врстом попустљивости пред казнама прописаним за такве преступе. Све је то очигледно кршење светих канона“, - рекао је саговорник агенције.

„У случају Украјине (ово – прим. уред.) то такође изгледа крајње неплеменито у светлу гоњења, које су кијевске власти покренуле против УПЦ. Уместо да подржи страдалну браћу, Румунска Црква настоји да искористи њихову тешку ситуацију и извуче сопствену корист из тога“, - додао (https://ria.ru/20240301/rpts-1930575907.html) је он.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 05 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.