header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Горан Момчиловић: Поводом уклањања снимка Порфиријевих анатема Штампај Е-пошта
четвртак, 28 март 2024

 Драга браћо и сестре, свакако сте видели да је снимак анатема „патријарха“ Порфирија уклоњен са "Јутјуба" Пише да је уклоњен због ауторских права, највероватније на захтев Светосавске баште...  (заправо, Патријаршије). То је и било за очекивање. Али, то је један од најjачих доказа да је снимак аутентичан.

Иначе то њихово уклањање снимака баш добро сведочи да је баш онако како говори игуман Петар Драгојловић да му није јасно шта овде није јасно и да је њима који познају основе православне вере овде све јасно.

Ако смо ми злонамерни и вребамо сваку патријархову реч, зашто се онда еп. Стефан у чуду окренуо? Да ли је и он исто тако злонамеран и жедан патријархових грешака?

А добронамерни патријарх никако од силних пречих обавеза да се јави и да призна да је погрешио или да нам и он посведочи да смо његове речи због наше зле намере и непријатељског настројења према цркви (њему) погрешно протумачили.

А напокон су се и велики данашњи проповедници сетили наше непокајаности после свих позива на сваколитургијско причешћивање.

И више је него очигледно, да је у тексту њихових "анатема" ипак остављен мали простор да се оправдају вештим маневрисањем и акробацијама и протумаче како им одговара. Све и да је тако, то је опет њихова брљотина јер је недопустива двосмисленост и нејасност у оваквим стварима. Спомињу Синодике и преводе, али нама и огромној већини познате су само оне анатеме које се њима очигледно не свиђају. Одакле су ове њихове уопште "превођене"? 

Каквог смисла уопште имају анатеме које не спомињу конкретно учење које се анатемише? Можда да створе привид код оних који ништа не знају о православљу или их оно и не интересује сем да зину на свакој литургији.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.