header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Миодраг Таназовић: Који су то наши празници, које прослављамо ми, хришћани и муслимани Штампај Е-пошта
четвртак, 11 април 2024

 Страшне су речи Патријарха Србског:

https://spc.rs/patrijarh-srpski-porfirije-

"Ми, хришћани и муслимани, прослављајући наше празнике прослављамо Бога Творца и утврђујемо се у заједници љубави са својим породицама и нашим ближњим. Стога, нека и овај Рамазански бајрам буде на славу Божју, испуњен љубављу, радошћу и изобиљем благослова Свевишњега".

1.   Који су то наши празници, које прослављамо ми, хришћани и муслимани?

извињавам се, нисам знао да имамо неки(e), заједнички(е) празник(е) ми, хришћани и муслимани;

изузев, уколико Патријарх Србски није мислио на дочек Нове Године као празник, или Празник рада 1.мај као празник, или Дан жена 8.март као празник, или...

2.    Који су то наши празници којим прослављамо Бога Творца, ми, хришћани и муслимани? 

Извињавам се, нисам знао да муслимани славe и један од празника који славимо ми, хришћани - ни Благовести, ни Рождество Христово Божић, ни Крстовдан, ни Богојављење, ни Цвети, ни Васкрсење Христово Васкрс, ни Малу Госпојину, ни Велику Госпојину, ни …

Не знам на који(е) то празник(е) мисли Патријарх Србски

3.   Како је (како ће то) и овај Рамазански бајрам да буде на славу Божју? којом техником? на који начин?

Извињавам се, не знам које се то чудо Божје слави Рамазанским бајрамом?

Који то део (исечак из) живота на земљи Господа нашег Исуса Христа Сина Божјег?

Који то део (исечак из) живота на земљи Пресвете БогоМајке, Владичице наше?

Који то слуга Божји, мученик, који је живот свој посветио Господу Богу, и због те чињенице да је више волео Господа Исуса Христа од било чега другог, пострадао од некога ко у Бога не верује?   

4.   излива ли Свевишњи благослов(е) током Рамазанског бајрама? (и) на кога?

Извињавам се, не знам на кога се очекује изобиље благослова Свевишњег током Рамазанског бајрама, са којим разлогом? Биће да, како немам (не знам) одговор на питања под 1., 2. и 3., тако не знам одговор ни на ово питање

Било би лепо и занимљиво чути неки коментар/образложење Патријарха Србског на ова питања неуког, поготово имајући у виду шта каже, тј. која је порука председника Мешихата, г-дина муфтије др Дудића:

https://mesihat.org/2024/04/09/bajramska-poruka-p

који лепо каже:

U ovom mubarek mjesecu nastojali smo očistiti naša srca kako bi iz njih nestalo mržnje, zlobe, pakosti, zavisti, oholosti, sebičnosti i svih drugih bolesti duše, te da se umjesto njih u naša srca nastani ljubav, samilost, solidarnost, iskrenost i poštovanje, kako bi naš život na ovome svijetu bio ispunjen srećom i zadovoljstvom.

Колико знам (а то знам сасвим сигурно), ми, хришћани не чинимо ништа како би наш живот на овоме свету био испуњен срећом и задовољством. Ми, хришћани се, док смо год на овоме свету, трудимо да милошћу Господњом задобијемо живот у Царству Небеском, у будућем веку, не за некакву срећу и/или задовољство на овом свету. Знајући како је Господ Исус Христос Син Божји, који ни мрава није згазио, прошао на земљи од људи, нејасно је упориште за жељу да, кад(тј.ако) постиш месец дана, очистиш срце своје од мржње, злобе, пакости, зависти, себичности и свих болести душе, те уместо свега тога срце своје испуниш љубављу, самилошћу, солидарношћу, искреношћу и поштовањем, очекујеш (од некога… од кога?) да ти живот на овоме свету буде испуњен срећом и задовољством.

Патријарх Србски, и поред вишедеценијског школовања и едуковања, зна да буде прилично нејасан и неразумљив, и то не само неукима, као доле потписаном црву Божјем. У последње време чак драстично неразумљив и нејасан, а што 'оће да се деси(дешава), нарочито кад си тако силно школован и едукован, па све пршти од начитаности, писмености, речитости и, надасве љубави, пардон 'љубави’

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 април 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.