header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јереј Тарасије Борозенец: Рај и пакао су већ овде и сада Штампај Е-пошта
четвртак, 09 мај 2024

 За нас је изузетно важно да схватимо да пакао и рај нису негде другде и некада тамо, већ већ овде и сада; да су вечно загробно рајско блаженство и паклене муке природни плодови и логичне последице нашег земаљског живота: наших намера, мисли, одлука, речи и дела, наших осећања, воље, ума, нашег односа према Богу и ближњем.

Сваки човек својом вољом, речју и делом сеје у себи или пакао, или рај, или живот, или смрт. Сва одговорност за то што је човек сам својим гресима створио своје безбожно, болно стање и завршио у паклу, а не у рају, сноси само он сам.

Паклено стање је стање хладне, празне таме, испуњено само мукама савести, свешћу о бесмислено и мрско проживљеном животу, с једне стране, и неутаживом жеђом за задовољством, која се више не може задовољити, с друге стране; као и застрашујући страх од бескрајне вечности страдања.

За такав пакао нема потребе за телесним мукама. Он је тако страшан и ужасан. Штавише, он је у потпуности творевина „људских руку“, свеукупност његових свесних и вољних тежњи, веровања, говора и акција усмерених против Бога и његових ближњих. Он апсолутно нема никога да криви осим себе.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 09 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.