header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow СПЦ завршава луксузни комплекс у строгом центру Београда, цена квадрата прешла 4.000 евра
СПЦ завршава луксузни комплекс у строгом центру Београда, цена квадрата прешла 4.000 евра Штампај Е-пошта
среда, 22 мај 2024

 Српска православна црква инвеститор је стамбено-пословног објекта у центру Београда, који је саградила са још две приватне фирме. Реч је о луксузном комплексу у Улици цара Душана, у склопу којег је изграђено 107 станова, а који још од новембра прошле године чека на употребну дозволу. Према информацијама “Нове”, сви станови који су били у продаји добили су власнике још у време изградње и то за око 4.000 евра по квадрату, а сада се продају и за око 5.000 евра.

Након успешне инвестиције на Новом Београду, Српска православна црква наставила је са улагањем у станоградњу. Још у време короне ушла је у пројекат зидања стамбено-пословног комплекса на углу улица Цара Душана, Книћанинове и Скендер бегове. Као инвеститори наведене су још две приватне фирме “Тупањац-Дедић инвестиције” и “Круг”, као и осам физичких лица, међу којима су и власници поменутих фирми.

Будући да је реч о комплексу који се састоји од старог који је надограђиван и реконструисан и две нове ламеле, није искључено да су у постојећем објекту та физичка лица имала своје станове.

Како се наводи у доступној документацији, реч је о комплексу чија бруто површина износи 23.889 квадрата, од чега надземни део има 15.896 квадратних метара. Судећи по оном што пише у пријави радова, СПЦ и фирме са којима је ушла у овај пројекат добиле су грађевинску дозволу за реконструкцију и доградњу постојећг објекта, као и изградњу стамбено-пословног комплекса који ће чинити две ламеле.

Тај комплекс, према документацији, има 107 стамбених јединица, 11 пословних, као и три подземне етаже са 148 паркинг места.

Инвеститори на челу са СПЦ грађевинску дозолу су добили у мају 2020, а већ у јуну пријаву радова. Међутим, иако су предали захтев за употребну дозволу, ње и даље нема. Захтев је први пут предат у новембру прошле године, али је одбачен.

Исто се догодило и кад је поднет 11. децембра, да би нови био упућен девет дана касније. Ипак, ни на тај, ни после скоро шест месеци, одговор нису добили.

Репортери “Нове” отишли су на лице места у Улицу цара Душана, а судећи по оном што смо видели издводе се завршни радови у становима. И даље се изводе радови на крову, као и иза зграде, а станари још нису усељени.

Спа и фитнес центар, портир….

Ипак, чини се да је нови луксузни комплекс у центру града комунално опремљен, да има струје и воде, будући да се у приземље, у део који је предвиђен за пословни простор уселила једна банка.

Такође, добар део станова, више од њих 20 и даље се води на Патријаршију СПЦ, бар према интерфону.

Овај комплекс зграда носи назив “Дорћол центар”, а како пише на сајту на коме се промовише у том објекту планиран је просторани спа и фитнес центар који је “топлом везом” повезан са сва четири улаза.

Сваки од улаза има такозвани “пријемни простор, место за портира, као и два луксузна лифта, који су осим са становима повезани и са гаражама и станарским оставама. Као и гараже, и оне се налазе у подземним етажама.

Цена квадрата

Цена квадрата станова чији је инвеститор СПЦ прешла је цифру од 4.000 евра. Како нам је незванично речено, толико је квадрат износио пре око две године када су готово сви станови који су били у продаји добили нове власнике.

“Ових дана је један од тих станова поново продат, а цена је око 5.000 евра”, рекао је наш саговорник.

Иначе, 2018. године СПЦ је била инвеститор стамбено-пословног објекта на Новом Београду од 36.000 квадрата са 127 станова. Црква је то градила заједно са грађевинском ПМЦ инжењеринг, којој је заправо СПЦ уступила своје земљиште.

ПМЦ инжењеринг је иначе ћерка фирма Југоимпорта СДПС, која је у власништву државе и бави се трговином оружја. Као њена претежна делатност у АПР-у се наводи изградња стамбених и нестамбених објеката.

Извор: "Нова.рс"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 22 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 146 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.