header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Први папа СПЦ! Штампај Е-пошта
петак, 29 август 2008
ПРВИ ПАПА СПЦ!
 
Image    Митрополит је већ почео кампању за избор на место патријарха, како би са те позиције спровео екуменистичке промене које би „приближиле" православље и ватикански католицизам

Амфилохије се школовао у Риму, а колико се добро котира у Ватикану потврђује и папина донација од 100.000 долара.

Амфилохије Радовић узурпирао је све институције Српске православне цркве, тврди извор „Правде" из врха СПЦ.

         Митрополит црногоско-приморски увелико води кампању за избор новог патријарха, па је, како тврди наш саговорник, под своју контролу ставио Синод, Сабор, али и Прес службу Патријаршије, као и Богословски факултет.

Митрополит није близак Коштуници

Иако су политички противници Војислава Коштунице истицали његову наводну блискост са митрополитом Амфилохијем, она не постоји.

- Зорица Радовић, Коштуничина супруга, у родбинској је вези са Амфилохијем Радовићем, то је једина њихова „блискост". Политички, они се много разликују, што се најбоље видело приликом формирања актуелне владе. Амфилохије је тада Тадићу и Дачићу препоручио свог штићеника, Богољуба Шијаковића за министра вера - каже саговорник нашег листа.

- Амфилохије је измислио место патријарховог заменика. То у СПЦ досад није постојало. По правилу, патријарха би требало да мења најстарији члан Синода, митрополит Јован, загребачко-љубљански, или владика Лаврентије, епископ шабачко-ваљевски. Поред тога, он је отео овлашћења која припадају само патријарху, као што је председавање седницама Синода и Сабора. Да би све држао под контролом, Амфилохије је наложио и да патријарх буде сам у болници, иако би, по правилу, уз њега требао да стално буде викарни епископ Атанасије Ракита - објашњава наш саговорник.

Он тврди да је митрополит Амфилохије заинтересован за место патријарха, како би остварио своју главну мисију: приближавање православне литургије католичкој миси. - Митрополит је један од најзначајнијих предводника „ватиканске хунте", дела свештенства које покушава да нашу цркву либерализује и приближи је католичкој. За тај посао, он има подршку епископа Јоаникија, Атанасија, Теодосија, Григорија и Иринеја. Они се, као и део свештенства и монаштва које се налази под њиховим утицајем, залажу за екуменистички пројекат промена црквених канона, што је најочигледније кроз новотарије у литургијској служби. То не треба да чуди, с обзиром да се Амфилохије школовао у Риму, а колико добре контакте има с појединцима из врха Ватикана, најбоље потврђује то што је недавно обезбедио њихову донацију од 100.000 долара - истиче извор „Правде".

Према његовим речима, Амфилохије припрема и измену процедуре приликом избора новог патријарха.

- Под плаштом демократије, он намерава да омогући што већем броју „делегата" да гласањем изаберу наследника патријарха Павла. Какав је тренутни распоред снага у Синоду и Сабору СПЦ, Амфилохије нема шансе да у томе успе, пошто је његов лоби, колико год био утицајан, ипак значајно слабији од „босанског". Управо због тога, последњи напад „демократског крила" СПЦ, које предводи црногорски митрополит, на владику Артемија представља само покушај да се елиминише потенцијални кандидат који би могао да му одузме драгоцене гласове епископа, који нису из тзв. босанског лобија, а који предводе владике Василије Качавенда и Јефрем Милутиновић. Ако би елиминисали Артемија, Амфилохијеви савезници би ојачали своје позиције и битно ослабили отпор променама - каже саговорник нашег листа.

Он тврди да патријарх Павле и не зна за последње скандалозне сукобе у СПЦ, као ни за тучу монаха у Високим Дечанима.

- Патријарх зна да је Амфилохије предводник „ватиканске хунте", и сигурно није тај којег би волео за наследника. Када је реч о Артемију, патријарх Павле је и раније подржавао владикино инсистирање на немењању литургије - истиче саговорник „Правде".
Е. П.

 http://www.pravda.co.yu/

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 август 2008 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Чувај се сине мој јеретика и њихове приче, јер се наша земља такође испунила њима! Ако ће ико да спасе душу своју, то ће бити само кроз живот у Православној вери. Јер нема боље вере од наше свете Православне вере. Сине мој, није добро хвалити нечију туђу веру. Ко год хвали страну веру, он је као онај који напушта своју властиту Православну веру. Ако неко хвали своју а и туђу веру, он је као човек са две вере и близу је јереси. Ако ти ико каже: "Твоја вера и моја вера су од Бога," ти сине мој треба да одговориш: "Јеретиче! Да ли мислиш да Бог има две вере? Зар не знаш шта пише у Писму: Један Господ, једна Вера, једно Крштење." (Ефе. 4,5) Зато се чувај таквих људи и увек стој у својој вери. Не братими се са њима него их избегавај и ходи у својој вери и добрим делима! Сине мој, чак ако буде потребно и да умреш за своју свету веру, не бој се смрти! Тако су и светитељи умирали за своју веру, и сада су живи и са Христом.

Св. Теодосије Кијевски
Из његовог писма принцу кијевском кога су паписти хтели обратити


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.