header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Сваком Србину порески број Штампај Е-пошта
среда, 03 фебруар 2010

Сваком Србину порески број

02.02.2010 21:02:20

Image     ДО краја фебруара ће на адресе свих грађана који су по било ком основу порески обвезници пристићи лични порески број који ће бити потребан у свакој будућој комуникацији са порезницима. Процењује се да ће „шифру „за контролу добити више од 3,5 милиона грађана - речено је „Новостима“ у Пореској управи Србије.

До сада се комуникација грађана са порезницима вршила на бази јединственог матичног броја сваког грађанина.

- С обзиром на то да од Нове године функционише јединствени регистар обвезника, како грађана тако и фирми, неопходно је да променимо начин њиховог евидентирања - кажу у Пореској управи Србије.

- За фирме, којих у нашем систему има око 400.000 евидентираних, и даље ће важити порески идентификациони број, односно ПИБ, док ће се за грађане убудуће примењивати нови, лични порески број. Према нашем плану, већ од наредне године сваки грађанин ће електронским путем моћи да провери личне пореске обавезе.

У Пореској управи Србије подсећају да управо формирани јединствени регистар пореских обвезника први пут садржи комплетну имовину и примања свих грађана, предузетника и фирми.

- Ова база података је, заправо, досије свих пореских обвезника у Србији - кажу порезници. - Регистар је почео да ради са првим даном ове године, а управо завршавамо контролу прикупљених података, па ће за који дан база бити у потпуности у функцији.

Тако ће, већ у току фебруара, сваки порезник бити у прилици да и при рутинској контроли пословања неке фирме види да ли је власник платио све дажбине, укључујући ту и данас толико актуелне доприносе.

- Корист од овог регистра имаће сви контролни органи у земљи - истичу у Пореској управи Србије. -Уз адекватне нивое заштите, подаци из јединственог пореског регистра биће доступни полицији, надлежнима за катастар, службама које контролишу прање новца...

 

ЗАБРАНА РЕГИСТРАЦИЈЕ

Већ у току овог месеца порезници ће онемогућити регистрацију нове фирме сваком власнику који има било какво пореско дуговање као оснивач или као овлашћено лице у другим фирмама.

- То ће им бити онемогућено и уколико на личним пореским рачунима имају било какве неизмирене обавезе - кажу у Пореској управи Србије.

http://www.novosti.rs

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 03 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 68 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
 
ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ, ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ, ЖЕЛИМО ВАМ БОГОМ БЛАГОСЛОВЕНУ НОВУ ГОДИНУ!
 
+ + +
 
ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.