header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": Одложено саслушање вл. Артемија пред Вишим судом у Београду Штампај Е-пошта
среда, 21 април 2010

Синод СПЦ води паралелну истрагу

Аутор: Ј. Тасић

          Београд - - Сведочење епископа рашко-призренског Артемија (Радосављевића) пред Вишим судом у Београду јуче је одложено, зато што Апелациони суд није одговорио на жалбу адвоката Бранислава Тапушковића, браниоца архимандрита Симеона (Виловског), за изузеће истражног судије Душана Миленковића.

Владика Артемије требало је да сведочи у истрази против архимандрита Симеона и Предрага Суботичког, директора грађевинског центра „Раде Неимар“, који су на основу кривичне пријаве Светог архијерејског синода СПЦ осумњичени да су оштетили ЕРП за више од 300.000 евра.

Адвокат Тапушковић изјавио је за Данас да се очекује да одговор Апелационог суда стигне ускоро, како би се наставило саслушавање сведока, јер „нема разлога за одуговлачење са истрагом“. Тапушковић наглашава да је још 31. марта тражио изузеће судије Миленковића који му је ускратио право да присуствује саслушању сведока - благајника ЕРП Миливоја Марковића. Он каже да му је „онемогућено да прати истрагу“ и да није имао увид ни у кривичну пријаву, нити у нове захтеве против Виловског које је Синод доставио Вишем суду.

Спекулације појединих медија да се владика Артемије недавно у Солуну срео са архимандритом Симеоном јуче није било могуће званично потврдити. Адвокат Тапушковић каже да о томе ништа не зна и подсећа да по Закону о кривичном поступку сведоци не могу да буду у контакту са осумњиченима.

У седишту СПЦ јуче није било могуће потврдити ни да ли је, како је „процурило“, Синод тражио од владике Артемија извештај да ли и у којим банкама има отворене рачуне и ко има овлашћења за њих. Адвокат Тапушковић објашњава да „не може да коментарише црквене каноне, али да је интересантно да се Синод одлучио на такав корак пошто је подносећи кривичну пријаву против Виловског и Суботичког препустио државном суду да води истрагу“.

- Синод је требало да буде упознат са свим чињеницама и да пред собом има јасну ситуацију везану за финансијско пословање ЕРП пре подношења кривичне пријаве на основу које сада судски органи утврђују чињенице. Питање је и какав ће извештај Синод припремити за Сабор кад истрага пред судом није завршена - наглашава Тапушковић.

Према незваничним најавама, данас би требало да се одржи редовна седница Синода, за коју јуче у седишту СПЦ нико није могао да потврди да ли ће бити и последња пред пролећно заседање Светог архијерејског сабора. За предстојећи Сабор, који треба да почне 26. априла светом архијерејском литургијом у Саборној цркви, Синод треба, између осталог, да предложи дневни ред и припреми извештај о увођењу привремених мера управе у ЕРП што ће, како се очекује, бити ударна саборска тема.

 

Кампања одметнутих манастира

Грачаница, Београд - Поводом отвореног писма које је 105 монаха и монахиња из 18 манастира ЕРП упутило Сабору, тражећи да „њиховог духовног оца - владику Артемија врати на трон ЕРП“ и да се укину мере привремене управе, званична Информативна служба Епархије саопштила је јуче да је реч о кампањи коју воде „три одметничка манастира – Црна река, Свети архангели и Девина вода“, чијим је монасима привремени администратор ЕРП веч изрекао канонске казне. У саопштењу се тврди да су спорно писмо потписали углавном искушеници, а не монаси, као да су „управе и монаштво најмногољуднијих и најугледнијих манастира ЕРП: Грачаница, Дечани, Сопоћани, Девич и других, верни црквеном поретку и држе се подаље од оваквих нецрквених петиција и оптужби против свог патријарха и Синода своје цркве“.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/sinod_spc_vodi_paralelnu_istragu.55.html?news_id=188599

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.