header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Поглавар Грчке Цркве подржао православни став о дијалогу с папистима Штампај Е-пошта
субота, 15 мај 2010

ПОГЛАВАР ГРЧКЕ ЦРКВЕ ПОДРЖАО ПРАВОСЛАВНИ СТАВ О ДИЈАЛОГУ С ПАПИСТИМА

            Митрополија пирејска Грчке Православне Цркве организовала је 28. априла 2010, на стадиону „Инирис и Филис“, уз велико учешће клира и мирјана, „Дан богословља“, чија је тема била „'Првенство', саборност и јединство Цркве“.

Скуп је поздравио поглавар Грчке Цркве, архиепископ Јероним, а поред надлежног епископа присуствовали су митрополит китирски кир Серафим, митрополит глифадски кир Павле, као и епископ маратонски кир Мелитон. Говорили су: митрополит пирејски Серафим, јеромонах Лука григоријатски, проф. Арестидис Пападакис са универзитета у Мериленду САД, професори и протојереји Георгије Металинос и Теодор Зисис, свештеник Анастасије Нгоцопулос и проф. Димитрије Целенгидис.

Основни закључак скупа је да идеја првенства папе нема никакавог законитог богословског утемељења - ни духовног ни еклисиолошког. Она се заснива на световном карактеру поимања власти.

Што се тиче савременог богословског дијалога православних и католика, учесници скупа су истакли да се Рим мора одрећи својих јеретичких учења: филиокве, тварна благодат, папска незаблудивост, чистилиште итд. Учесници су осудили покушај извесних екумениста да се уместо одрицања Рима од својих заблуда као формула за васпостављање „пуног општења“ узме синкретички модел "јединства у различитости".

Више о овоме и другим збивањима уочи скупа Богословске комисије за дијалог православних и католика у Бечу 2010, ускоро ћете моћи прочитати на нашем сајту.

Урађено према материјалима apologet.spb.ru

(http://apologet.spb.ru/sobitiya/vivodi-konferentsii-dnya-pireyskoy-mitropolii-posvyaschennogo-teme-pervenstvo-sobornost-i-edinstvo-tserkvi.html)

Уредништво сајта „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( субота, 15 мај 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.