header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Црноречко братство напушта манастир Штампај Е-пошта
среда, 02 јун 2010
Братство напушта Црну Реку без канонског отпуста
 
Монаси са владикама Артемијем и Теодосијем     

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, администратор Епархије рашко-призренске, није дао канонски отпуст монасима овог манастира.

Братство манастира Црна Река на челу са игуманом Николајем напустиће сутра овај манастир и Епархију рашко-призренску, иако нису добили канонски отпуст, потврђено је нашем листу у овом манастиру.

– Игуман и девет јеромонаха и монаха, односно целокупно братство манастира, тражило је канонски отпуст из епархије. Од митрополита црногорско-приморског Амфилохија, администратора Епархије рашко-призренске, добили смо писани одговор да то није могуће јер нема оправданих разлога да напуштамо свој манастир. Без обзира на то, ми ћемо ипак спровести своју одлуку и отићи, а у манастиру неће остати ни живе душе – каже један од монаха.

У ранијем саопштењу, црноречко братство навело је да су првенствени разлози за одлазак губитак поверења у нову епархијску управу и „смутња која нас прати од тренутка када је владика Артемије уклоњен са трона епархије рашко-призренске. „Братству је немогуће да остане у кући из које је протеран наш духовни отац”, истиче се у саопштењу и наводи да ће братство напустити манастир на празник Светог цара Константина и царице Јелене, односно сутра, као и да прихватају сваку казнену меру црквених власти „не одвајајући се на тај начин од тела Цркве”. Монаштво је додало и да је одлука Светог архијерејског Синода – да се владика Артемије удаљи из Епархије на чијем је челу био – за братство неприхватљива, као и да се надају да ће епархијска управа благовремено послати новог игумана да би се обавила примопредаја манастира.

Епархија рашко-призренска јуче се огласила поводом овог саопштења, али и поводом саопштења настојатеља манастира Свети Архангели код Призрена, јеромонаха Бенедикта који је, такође, навео: „Ми нисмо у стању да останемо без свог духовног оца у својим манастирима”. Информативна служба епархије објаснила је да је митрополит Амфилохије разговарао три сата са игуманом Николајем и црноречким монасима 29. маја, као и да је сличан разговор обавио са јеромонахом Бенедиктом и братством Светих Архангела 26. маја, саветујући и једне и друге да прихвате одлуке Сабора и остану у монашком послушању. Администратор Епархије рашко-призренске опоменуо је монахе да самовољно напуштање манастира повлачи канонску одговорност пред судом, као и да је једино што се очекује од црноречана јесте да сходно својим заветима мирно служе Богу у светињама у којима су замонашени, поштујући црквени поредак, наводи се у саопштењу.

„Са великим запрепашћењем, али и жаљењем Епархија рашко-призренска дошла је до сазнања да су у последње време црноречки монаси самовољно отуђили један део покретне манастирске имовине”, истиче се у овом тексту и додаје да су монаси писаним путем обавештени да сва покретна и непокретна имовина манастира припада епархији и Српској православној цркви и да не може бити неовлашћено отуђивана. У манастиру Црна Река кажу да ће такве тврдње морати да докажу.    

Ј. Чалија
 
извор: http://www.politika.rs
Последњи пут ажурирано ( петак, 04 јун 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.