header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Масовно напуштање Римокатоличке цркве Штампај Е-пошта
понедељак, 21 јун 2010

Верници окрећу леђа Ватикану

Римокатоличка црква суочена са највишом квотом иступа верника у минулих стотину година

Кард. Кресценције Сепе

          Немачки и аустријски бискупи први су зазвонили на узбуну, пастири бискупија у другим европским земљама требало би да их следе. У Немачкој и Аустрији се очекује да ће до краја године око пола милиона верника званично напусти Римокатоличку цркву. На европском нивоу број би могао да премаши и два милиона, предвиђа најпознатији европски критичар Ватикана, швајцарски теолог Ханс Кинг.

Индиректни подаци и на индицијама засноване претпоставке, у земљама где римокатоличке црквене организације нису регистровале, или нису обелоданиле одговарајуће податке, упућују на закључак да је лавина иступа у алармантном порасту, широм Европе. У Италији, примера ради, претпоставља се, на основу података о броју и висини уплата такозваног солидарног (црквеног) пореза, да је 9,9 одсто римокатоличких верника, званично или без озваничења, окренуло леђа Ватикану.

„У некој минималној калкулацији требало би очекивати да ће Римокатоличка црква у Аустрији ове године остати без осамдесет хиљада верника“, саопштено је на бискупској конференцији одржаној минулог викенда у центру алпског ходочашћа, у градићу Маријацелу. Јозеф Вајс, шеф тамошње црквене пореске управе, рекао је пред гледаоцима Аустријске радио-телевизије (ОРФ): „У најцрњем сценарију, полазимо од претпоставке да би број црквених иступа могао да премаши прошлогодишњи немачки црни рекорд.“

У Немачкој је 2009. године 123.585 верника напустило Римокатоличку цркву. На основу немачких података о иступима, регистрованим од јануара до краја маја ове године, предвиђа се да ће између два и три пута више верника окренути леђа Ватикану до Божића (по грегоријанском календару).

Ширење незадовољства европских римокатоличких верника махом се доводи у везу са серијом скандала педофилије – разоткривених широм континента, од Ирске до Грчке, од Италије до Пољске, али и на другим континентима, у Америци, на пример – у којима су починиоци били католички свештеници и катихете. Ипак, познаваоци расположења у римокатоличкој јавности истичу да су скандали били само повод, никако узрок напуштања црквене организације: „Десет, стотину или чак хиљаде случајева педофилије не би у толикој мери пољуљали поверење верника да Ватикан није заташкавао афере, остављао виновнике некажњеним“, каже Ханс Кинг.

Питање изгубљеног поверења верника у Римокатоличку цркву намеће се анализом бројних случајева заташкавања. У овом тренутку пажњу европске јавности плени случај немачког бискупа Валтера Миксе: обелодањен је тајни досије Ватикана у коме су дуже од једне деценије завршавале све оптужбе и жалбе против развратног алкохоличара и педофила Миксе...

Зашто папа Бенедикт Шеснаести није реаговао? Све је дужа листа случајева у којима папа не само да није реаговао већ је лично наложио држање скандала у тајности (пре преузимања понтификата и после тога). Тако је у Аустрији тек изишло на видело да је први тамошњи случај умешаности једног кардинала у аферу педофилије (случај кардинала Ханса Хермана Грејера) годинама заташкаван – упркос чињеници да се у строго поверљивом писму Ватикану Грејер лично исповедио, пре него што је његов случај доспео у јавност.

На другој страни, емпиричари су установили да је најновији потез Ватикана (уочи минулог викенда рехабилитован је некадашњи пољски надбискуп Познања Јулијуш Пец, пре осам година оптужен и црквено кажњен због сексуалног злостављања семинариста) довео у питање искреност извињења папе жртвама педофилије, односно и његово обећање да ће, убудуће, такви случајеви бити најстроже санкционисани.

Најзад, неповерење верника у Ватикан могло би се тумачити – посматрано из угла организованог криминала. Јуче је италијанско јавно тужилаштво покренуло истрагу против кардинала курије Кресценција Сепеа због сумње у умешаност у корупцију и прање новца (мафије) у више од стотину случајева... Трагови, у његовом случају, воде у ватиканске банке, већ подуже под сумњом да су главне институције за преусмеравање новца подземља у легалне токове. Реакција портпарола курије Федерика Ломбардија је: „Грешник је неуморно радио, залагао се за добробит верника... А ко Божјим стазама хода, тај понекад погреши!“

Милош Казимировић

[објављено: 22.06.2010.]

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Vernici-okrecu-ledja-Vatikanu.sr.html

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.