header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владици Артемију уручена Благодарницa у манастиру Шишатовац Штампај Е-пошта
понедељак, 19 јул 2010
УРУЧЕНА "БЛАГОДАРНИЦА" ВЛАДИЦИ АРТЕМИЈУ
 

Image     Већ деценијама, шишатовачка светиња - мученик није имала радоснијег и достојанственијег догађаја од свечаности која је, у заједници са недељном архијерејском литургијом, узвеличала духовну саборност верујућег народа. Тако је, наиме, 18. јула ове године дочекивао и испраћао православну ухристовљену децу владика Артемије у сремској светињи, свом новом дому, неизaбраном, али с молитвеним миром прихваћеном.

 

          У препуној сали конака у изградњи манастира Шишатовац, окупљени око трпезе љубави су присуствовали свечаној предаји одличја, Благодарнице, доскорашњем рашко-призренском епископу, а поводом његових 30 година рада и љубави уписаних у косовскометохијски крст. Благодарницу, израђену по највишим стандардима примењене уметности, уручио је владици Артемију главни и одговорни уредник ревије "Збиља", господин Момир Лазић. Подсећамо да су, поводом двадесетогодишњег јубилеја трајања ревије "Збиља", међу часницима и појединци и представници институција који не пате од моралне лености.

  Image

        Владици Артемију је признање накнадно уручено у манастиру Шишатовац јер због познатих, а небивалих догађаја у крилу мајке Цркве, преосвећени није био у прилици да Благодарницу прими истовремено са другим часницима (академик, Василије Крестић, Рајко Петров Ного, Дејан Мировић, Момо Капор - постхумно, Сабор "Српске двери", Радомир Смиљанић, Анатолиј Дмитријевич Степанов, о. Стефан - игуман манастира Велика Ремета и Удружење књижевника Србије). Ипак, закаснела предаја овог одличја није умањила свечану атмосферу нити разлоге због којих је шесточлани жири, од људи из матице и расејања, у достојанственике уврстио и владику који посвећенички истрајава на светосавском и светолазаревском опредељењу. 

         Има, међутим, и неке необичне симболике у томе да се сам догађај предаје одличја догодио у манастиру Шишатовац, који је, уз манастир Кувеждин, највише пострадао (сравњен до темеља јула 1944.) од ондашњих хорди, немачких цивилизатора и хрватских домобрана и усташа. Иако су га подигли избегли монаси из манастира Жича 1520. године, и у њему сабирали рукописне и друге важне књиге и црквене реликвије (издвајамо рукописни Шишатовачки апостол из 1324.) - у данашњој светињи нема ни трага од тих драгоцености и 1500 вредних старих књига.  

         Није без значаја напоменути да је у манастиру архимандрит био и један од најученијих припадника Српске православне цркве, Лукијан Мушицки (1777-1837), песник и потоњи владика горњокарловачке епархије у Плашком. У светињи шишатовачкој су, све до априла 1941, почивале и мошти светог Стефана Штиљановића, приморског кнеза и носиоца бројих даровница (из 1527, 1533, 1538. и 1540.) због одбране хришћанства од Агарјана (Турака). Данас мошти св. Стефана Штиљановића почивају у Београду, у Саборној цркви, јер су заслугом универзитетског професора Радослава Грујића мошти светих Срба из фрушкогорских манастира Раванице (Врдник), Јаска и Шишатовца склоњене испред ондашњих варвара, а Београд прихватио "изгнане свете" 14. априла 1949.  

        Посебној душеполезности, поводом скромне свечаности у манастиру Шишатовац, допринео је и један несвакидашњи догађај. Наиме, ђакон Александар Љубанић је донео икону св. Василија Острошког, која мироточи већ 2,5 године, из цркве св. Апостола Петра и Павла (у Ноћају мачванском) и затражио благослов владике Артемија да поклоници целивају икону. После завршеног програма у конаку у манастира Шишатовац, верујући народ је у дугом реду и побожној тишини целивао мироточиву икону, изложену, за ову прилику у манастирској цркви.  

Редакција сајта "Борба за веру" се придружује честиткама преосвећеном владици Артемију поводом добијања Благодарнице а сараднике и посетиоце сајта обавештава да ће ускоро објавити и видео-запис са овог догађаја. Иначе, архијерејској литургији и додели одличја присуствовали су и познати поклоници српских светиња: Милоје Стевановић, Душко М. Петровић, Слободан Костић, Тиодор Росић, Предраг Р. Драгић Кијук, Ангелина Марковић и Наташа Јовановић.

 

Image

 Image

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 19 јул 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.