header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Стручњаци тврде да ће новац и картице ускоро изумрети Штампај Е-пошта
уторак, 05 октобар 2010

Umjesto s novcem, u kupnju jedinstvenim kodom u krvi

           Dok ne budu razvijeni sustavi identifikacije putem krvne slike, računalne tvrtke pripremaju mobitele kojima će se posve obavljati plaćanje robe i usluga u trgovinama.

Kožnati novčanici nabijeni kreditnim karticama i gotovinom uskoro bi mogli postati prošlost, bar tako tvrde američki monetarni stručnjaci i informatičari koji su počeli razvijati nov sustav plaćanja robe i usluga u svakodnevnom životu.

Kako kažu, gotovi novac, čak i kreditne kartice više nisu dovoljno praktična sredstva plaćanja, već novac treba biti pohranjen u virtualnim bazama na internetu do kojih se može doći sa svakog prodajnog mjesta.

Za desetak godina kupac će na temelju svog koda pohranjenog u krvnoj slici koja će biti odčitana pritiskom prsta na poseban skener moći platiti kupljenu robu, a sigurnosni sustavi toliko su pouzdani da se apsolutno isključuje mogućnost bilo kakve zlouporabe ili krađe novca pohranjenog na internetskoj banci.

 

Skenira bar-kod

– Papirnati novac i klasične kreditne kartice više nisu praktični i realno je očekivati da će novčarske transakcije kakve danas poznajemo uskoro izumrijeti. Pitanje je samo na koji način i uz kakvu ćemo tehnologiju plaćati račune u trgovini za nekoliko godina – kaže Lawrence White, profesor ekonomije na sveučilištu George Mason u američkoj Virginiji.

Kako bi što prije izbacile konvencionalne načine plaćanja iz uporabe, računalne tvrtke i bankarske institucije već su počele razvijati mobitele kojima će se plaćati dok ne zaživi sustav identifikacije na temelju krvne slike. Prije nekoliko mjeseci predstavljeni su mobiteli koji prepoznaju bar-kod proizvoda u trgovini, a plaćanje se s računa na Pay Palu obavlja pritiskom tipke na uređaju.

Pošto prepozna o kojoj je robi riječ, računalni sustav na zaslonu uređaja pokazuje kupcu može li se isti proizvod u nekoj od obližnjih trgovina nabaviti po nižoj cijeni, a plaćanje je znatno pojednostavljeno jer se, odluči li se kupac na kupnju, novac s računa koji je pohranjen na nekom od internetskih novčarskih servisa poput Pay Pala pritiskom jedne tipke prebacuje na račun trgovine.

 

Revolucija u plaćanju

Slične sustave već je u svoje mobilne aparate počeo ugrađivati i Apple koji s iPhoneom isporučuje aplikaciju za plaćanje robe i usluga preko interneta.

Samo su prošle godine kupci tako platili robu i usluge ukupno vrijedne 500 milijuna dolara, no ekonomisti smatraju da je to djelić prometa koji će se uskoro tako obavljati.

– Plaćanje mobitelima mnogo je fleksibilnije nego karticama, a broj korisnika u sljedećih će nekoliko godina eksponencijalno rasti.

Kreditne kartice izazvale su revoluciju u plaćanju pedesetih godina prošlog stoljeća, a to se danas događa s internetskim transakcijama - kaže Dana Stadler, jedan od direktora tvrtke Matrix.

http://www.vecernji.hr/biznis/umjesto-novcem-kupnju-jedinstvenim-kodom-krvi-clanak-5155

Последњи пут ажурирано ( уторак, 05 октобар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.