header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Драго Жарковић: Смирење по Атанасију и Амфилохију Штампај Е-пошта
среда, 05 јануар 2011

 Драго Жарковић

СМИРЕЊЕ ПО АТАНАСИЈУ И АМФИЛОХИЈУ

 Онај који седи на херувимима опрао је ноге своме издајнику,

а ти, човек – земља и пепео, величаш се и мислиш високо?...

 Смирење је знак велике душе,а надменост-ниске душе.

Свети Јован Златоусти

30. децембра 2010, бивши администратор Атанасије вазнесе у част бившег администратора Амфилохија, у поводу 20./25.годишњег јубилеја, када каза „да у личности митрополита Амфилохија имамо наследника Св. Петра Цетињског“ (Извор: сајт митрополије црногорско-приморске).

Ова „скромност“ ми изазва асоцијацију на два значајна догађаја.

 

Догађај први

Кад је Стипе Месић, као члан Председништва СФРЈ, у Загребу реферисао Туђману, каза: „Задатак је извршен! Југославије више нема!“

На свој 20./25.годишњи јубилеј члан Синода СПЦ Амфолохије може, чиста образа и уздигнута чела, поднети свој рапорт: Свети оче, задатак је извршен! Српске Цркве у Црну Гору више нема! А неће је, вељу, бити, еве ође сам најтањи, ни на Косово! Јер је Теодосије мени и Атанасију дао ријеч. Зато смо му ми и уступили наше мјесто. Да није обећа, не би се макли од онђе, па да би се за гркљане ватали.

 

Догађај други

Кад је књаз Милош пошао у Беч, договараше се са својим сарадником како ће наступити пред тим виђеним светом. Ти, вели, мене Господаре, ја ћу тебе сердаре...

Тако и Атанасије и Амфилохије уздижу један другог међ' свеце (опрости Боже и сви свеци), к'о да ми не знамо...

 

Закључак

„Пошто је ђаво по гордости нарушио послушање вољи Божијој, због чега је био збачен с неба, јасно је да је овај грех гордости Богу најмрскији, као грех ђавола, непријатеља Божијег и губитеља душа људских. Из овога можемо закључити да, уколико је ђаволу нарочито драга гордост, онда, разуме се, он понајвише мрзи смирење...“ (Минеји... у поукама, I део, Епархија жичка, 2006, стр. 344-345).

Нека би Бог дао да Атанасије и Амфилохије нишчету пригрле и тако се спасу.

На Туциндан 2010. г.

Последњи пут ажурирано ( среда, 05 јануар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.