header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Отворено писмо епископу Филарету Штампај Е-пошта
понедељак, 07 фебруар 2011

 Уредништво „Борбе за веру“

ОТВОРЕНО ПИСМО ЊЕГОВОМ ПРЕОСВЕШТЕНСТВУ ЕПИСКОПУ МИЛЕШЕВСКОМ Г.Г. ФИЛАРЕТУ

 Погледај, Господе, јер ми је туга,

 утроба ми се усколебала,

срце се моје преврће у мени...

Плач. 1,20

 Ваше Преосвештенство,

С дубоким болом и тугом у срцу пишемо Вам ово писмо. Од кад смо прочитали вест да ће у манастиру Милешева, с Вашим благословом, бити одржан рок концерт, нема мира у душама нашим. Потајно смо се надали да се то ипак неће догодити. Али, догодило се. Изгледа да је дошао час да као цар Давид завапимо: „Помагај, Господе, јер неста светих, јер је мало верних међу синовима човечјим!“ (Псал.12,1).

Ваше Преосвештенство,

Овај догађај, у порти манастира Милешева, велика је саблазан за православни српски народ. Давањем благослова за ово светогрђе, сврстасте се, на жалост, међу оне епископе Српске Цркве који као да се утркују ко ће од њих, својим поступцима, више верника саблазнити и од Цркве отпадити. Сваким даном постају нам све јасније речи Христове: „Али син човечји када дође, хоће ли наћи веру на земљи?“ (Лк. 18,8). Но, хвала Богу, богомудар је овај наш мученички народ, који неће због саблазни и грехова попа Николе омрзнути Светог Николу, и који памти поруку духовног прародитеља свога Светог Саве: >>Чувај се, чедо моје слатко, да не изиђеш из неког мога завета. Да, ако човек и цео свет добије, а душу своју изгуби, која је корист? (Мт. 16, 26) Ако је поп грешан, али молитва његова није грешна, а његова веза је сила од вишње благодати. Да, ако ће се ко саблазнити, но ти се не саблазни, јер доћи ће Господ и неће закаснити, и да чујеш онај глас: Добри и верни слуго, у малом веран, над многим поставићу те; уђи у радост Господа свога!<< (Мт. 25, 21.) (Писмо Спиридону)

Уређивачка политика „Борбе за веру“ је таква да се ничији лични греси не износе у јавност, јер од тога колико сте Ви, на пример, лично грешни, не зависи наше спасење. Али, Преосвећени, ко од нас, којима је Српска Црква једина мати, може остати миран и да не подигне свој глас када му веру кваре и светиње скрнаве!? Када Ви, сами, објављујете свету своју маловерност и чините саблазан, зар можемо онда ми забијати главе у песак као нојеви, и рећи: није владика Филарет крив! Како да сакријемо Ваш грех? Како да Вас оправдамо? Којим речима? Нема таквих речи, и нема оправдања за Ваш чин. Једино исправно што можете учинити, јесте да поспете главу пепелом, у кострет се обучете и да се тако кајете због јавне саблазни коју изазвасте.

Чиме мерите своја дела, Преосвећени, небом или земљом? Христом или антихристом? Вечним или пролазним? Где сакупљате себи блага: на небу, где мољац не једе, рђа не квари и лупежи не поткопавају и не краду, или на земљи – где мољац једе и рђа квари и лупежи поткопавају и краду? Јесте ли се запитали шта би рекао Свети Сава за дело које учинисте? Да му тело не узеше Турци из кивота Милешевског, и не спалише га, оно би се у прах и пепео претворило од хиљада вати светогрдних! У његову част приредили сте тај сабласни ноћни пир; у част њему који је побегао од житељског мора у молитвено тиховање. И ван сваке је сумње: мањи је грех ових који хулише у порти манастирској на силе бестелесне, позивајући једног од архангела Божијих да скине „паучину с очију“, него Ваш грех, због кога ће се име Божје хулити међу незнабошцима! Мислите ли да је неки од анђела био на Вашем концерту? Мислите ли да анђели, који даноноћно милозвучно узносе Богу славопоје „Свјат, свјат, свјат Господ Саваот исполн небо и  земља слави Твојеја!“, могу поднети паклене звукове и речи? Да, неки анђели могу слушати такве звукове и речи, и радо их слушају; али то су они који су давно збачени са неба.

Зашто Вам је рок музика толико драга? Зашто Вам је баш рокенрол прионуо за срце? Нећемо се овом приликом дубље упуштати у ту материју, али Вас морамо упитати: знате ли право значење речи rock и roll?

  Rock на еглеском значи:

-   бити силовито покретан под утицајем са стране(!);

-   жестоко се, као у бесомучном стању, покретати напред и назад;

-   трести се, љуљати се, клецати;

и коначно,

-   посрнути и посртати под тим тј. демонским, бесовским утицајем(!).

Исто тако, многи заборављају, или не знају, да roll значи:

-   савити (се), ваљати (се), превртати (се) и превртати очима;

-   грмети, тутњати...

-   лутати...

Јасно је да ту Бог не обитава. Јер рече Господ пророку Илији: „Изађи и стани на гори пред Господом. И, гле, Господ пролажаше, а пред Господом велик и јак ветар, који брда разваљиваше и стене разламаше; али Господ не беше у ветру; а иза ветра дође трус; али Господ не беше у трусу; а иза труса дође огањ; али Господ не беше у огњу. А иза огња дође глас тих и танак“ (1. Цар. 19,11-12). У том тихом и танком гласу беше Господ.

У вести о концерту у порти манастира Милешеве писало је да ће репертоар бити прилагођен месту и поводу. До сада смо чули две песме из „прилагођеног репертоара“, па се питамо: ако је ово „прилагођено“, како тек изгледа „неприлагођено“?  О томе је срамно и говорити. Но, по речима Светог Апостола Павла, „...што да судим онима који су напољу? Зар не судите ви онима који су унутра? А онима који су напољу судиће Бог“ (1.Кор.5,12-13).

Преосвећени Владико,

Остајемо у дубокој тузи и жалости због Вашег чина. Једино у чему смо сада јачи, и у чему јачамо из дана у дан, јесте наша молитва Господу да не допусти зацарење „тајне безакоња“ у Српској Цркви (која увелико дејствује),  већ да је што пре искорени духом уста Својих, и светлошћу присуства Својега (ср. 2.Сол. 2,8), на жалост непријатеља српских а на радост Небеске Србије.

На крају, и Вама и нама на подсећање и духовно отрежњење доносимо речи највећег Србина после Светог Саве -  Светог Владике Николаја:

 Не заборављајте ни за минут, да Божије око стоји над вама и гледа дела људска. Зла се не бојте, ако правду творите. Ако сте згрешили, кајте се, кајте се брзо, да вас смрт не би застала у греху. Покајнике Бог љуби и све им прашта. И оставља имена њихова у Књизи Живих, која ће се прочитати на Суду Христовоме, кад Христос поново дође да суди  свим живима и мртвима“.

Целивајући Вашу Свету Архијерејску Десницу,

у Христу одано,

Уредништво сајта „Борба за веру“

 

P.S.

Знајте, Преосвећени Владико, да смо Вам ово писмо тешка срца написали. И жао нам је што смо то морали учинити. Јер један Ваш гест никада нећемо заборавити, и свагда ћемо се због њега за Вас Богу молити. Наиме, 12. новембра 2008. године, у време заседања Светог Архијерејског Сабора, била је уприличена литија од Трга Републике до Саборне цркве (подсећамо да је на том заседању Сабора покушана противуставна смена патријарха Павла). Учесници литије су, том приликом, упутили апел Сабору под називом „За крст часни и слободу златну“, у коме је апеловано на епископе СПЦ да се „заложе за одбрану и очување свега онога што препознајемо као најсветије вредности наше Цркве“. Када су учесници литије пред Патријаршијом запевали духовне песме, ево шта се догодило (цитат је из нашег извештаја од 12. новембра 2008.): „Чувши појање ових служитеља Божијих, неколико епископа је изашло из патријаршијске сале на терасу. Неки од њих су, озарена лица, не кријући своју радост, поздравили окупљене вернике. Међу њима се истакао владика милешевски Филарет, који је са терасе благословио окупљене ревнитеље свете вере православне, и дуго са радошћу посматрао ове борце за свето Православље.“ Од оних епископа, које данас сматрамо за стубове Православља у нашој Цркви, само је један изашао на патријаршијску терасу да поздрави ову чету Христову. Међутим, он је, на гласно узвикивање окупљених „благословите, владико!“, стајао ћутећи, спуштених руку поред себе (да ли „страха ради јудејскога“?). Ваш чин благосиљања окупљених пред Патријаршијом био је веома храбар, и ми  то, понављамо, никада нећемо заборавити!

 

Прилози: Текстови две песме отпеване у порти манастира Милешава, са видео записима са You tube.

 

НЕМОЈ СРЕЋО, НЕМОЈ ДАНАС

Дан је тмуран, ја мамуран
немој сре
ћо, немој данас
да исправља
ш криве Дрине
мо
жеш доћи до истине
пусти ла
ђе нека тону
дај ми соду бикарбону
.

Ти си крива због мог пива
немој сре
ћо, немој данас
ми смо данас, благо мени
поприли
чно промашени
има много ло
ших дана
код љубавних ветерана
.

Реф.
Ми смо ето близу краја
један корак од о
чаја
чувај мало наде за нас
немој сре
ћо, немој данас
немој сре
ћо
ма немој данас
.

Немој данас, молим те
данас ме пусти на миру
јутро
ће промијенити све
иди негде пле
ши
иди молим те негде пле
ши.

Боље спре
чи ружне речи
немој сре
ћо, немој данас
на
ше грешке у тишини
нису јо
ш на површини
мене неки
ђаво тера
скувај кафу без
шећера.

Реф.
Ма пусти ме, јесам ти лепо рекао
молим те пусти ме данас
немој да ме дира
ш, немој.

Реф.
Немој, ма немој, иди
остани
ђубре до краја
остави ме, пали бре
долазим за пет минута
.

 

Погледај дом свој анЂеле

Погледај дом свој, анђеле
И скини пау
чину с очију
Виде
ћеш призоре потресне
Виде
ћеш несрећне и болесне
Виде
ћеш чемер, смрт и јад.

Погледај стадо, ан
ђеле
Све само богаљи и просјаци
Слепи тумарају у гомили
Свима су ки
чму поломили
Од тебе о
чекују спас.

Погледај багру, ан
ђеле
Њихова ду
ша је проклета
Свима су ставили амове
Себи саградили храмове
Руке им огрезле у крв
.

Ан
ђеле, анђеле, анђеле
Руке им огрезле у крв
.

Подигни ма
ч свој, анђеле
Сети се крста
шких ратова
Сети се прекланих вратова
Кад до
ђеш богу на истину
Нек' ти у ду
ши влада мир.

Усли
ши молитве, анђеле
Дабогда поцркали ду
шмани
Па буди ан
ђео освете
Нека на својој ко
жи осете
Шта значи беда, страх, и бол.

Ан
ђеле, анђеле, анђеле
Шта значи беда, страх, и бол.

Погледај дом свој, ан
ђеле
И скини пау
чину с очију
Виде
ћеш призоре потресне
Виде
ћеш несрећне и болесне
Виде
ћеш чемер, смрт и јад.

Ан
ђеле, анђеле, анђеле
Виде
ћеш чемер, смрт и јад.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.