header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Осврт на писмо митрополита Серафима Пирејског еп. Артемију Штампај Е-пошта
среда, 09 фебруар 2011

 У јавности се, 7. јануара 2011. године, на српском језику, појавило писмо митрополита Серафима Пирејског владики Артемију. Митрополит Серафим, угледни каноничар Грчке Цркве и ревносни борац против екуменизма, у свом писму је изврсном канонско-правном анализом показао неканоничност одлука о прогону и рашчињењу владике Артемија, које је спровела група екумениста и глобалиста у Српској Православној Цркви.

Поред учињене канонско-правне анализе везане за прогон и рашчињење владике Артемија и његових сарадника, митрополит Серафим у свом тексту доноси једну тврдњу на коју се, зарад Истине, морамо посебно осврнути.

Наиме,  митрополит каже (можда располажући погрешним информацијама), да је блаженопочивши патријарх Павле са „познатим архијерејима“, присуствовао „на лажној и непостојећој 'литургији' јеретичких Паписта у Загребу, ради проглашења за 'светитеља' поменутог суровог злочинца...“ (Алојзија Степинца - прим. „Борба за веру“).

 „Беатификација“ Алојзија Степинца десила се 1998. године у Марији Бистрици у Хрватској, у присуству Фрање Туђмана и кардинала Анђела Содана, једног од  кључних људи ватиканске државе. Миси је присутвовало око 300.000 римокатолика, а служио ју је папа Јован Павле Други. Те исте, 1998. године, збио се сусрет делегације српских епископа и хрватских бискупа, али тај сусрет није имао везе за „беатификацијом“ Степинца. По нашим сазнањима, једини Срби који су се званично поклонили Алојзију Степинцу су „ходочасници“ из шабачко-ваљевске епархије, међу којима су били и чланови црквеног хора ове епархије. Иначе, на челу ових „ходочасника“ био је викар владике Лаврентија Владимир Станимировић. Они су, 2001. године, обишли катедралу и гроб „блаженог“ Алојзија Степинца, учинивши том приликом „побожни мимоход“ око гроба „блаженика“.

Ову информацију не дајемо ради полемисања са митрополитом Серафимом, чију храбру борбу против екуменизма ценимо и уважавамо, већ искључиво, понављамо, зарад Истине.

Писмо митрополита Серафима владики Артемију може се прочитати на сајту www.eparhija-prizren.org на следећем линку:

http://www.eparhija-prizren.org/sr/clanci/25-strani/182-pismo-mitropilita-pirejskog-episkopu-artemiju.html

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.